От х:

Днес в x:

23 °C

Магнитното поле влияе на мускулите, както фитнеса

С напредване на възрастта хората постепенно губят мускулна маса и сила. Причините за това все още не са достатъчно известни, така че изучаването на всички аспекти на мускулното здраве представлява значителен интерес както за учените, така и за всички, които са изправени пред проблема със свързаната с възрастта мускулна загуба.

Екип, ръководен от доцент Алфредо Франко-Обрегон от Института за здравни иновации и технологии на Университета в Сингапур (iHealthtech) установи, че протеинът TRPC1 реагира на слаби колебания в магнитното поле.

Такава реакция обикновено се наблюдава по време на тренировка. Тази чувствителност към ефектите на магнитното поле може да се използва за стимулиране на възстановяването на мускулите, което може да подобри качеството на живот на пациенти с увреждания и намалена мобилност.

Резултатите от съвместно проучване на учени от Университета на Сингапур и Швейцарския федерален технологичен институт са публикувани в списанието Advanced Biosystems.

Магнитното поле и здравето на мускулите

Магнитните полета, използвани от изследователите за стимулиране на мускулите, са само 10-15 пъти по-силни от магнитното поле на Земята, но много по-слаби от обикновения магнит, с който сме свикнали.

Учените предположили, че човешките мускули естествено реагират на слабо магнитно поле.

За да тества тази теория, изследователският екип използва специална експериментална установка за неутрализиране на ефектите на всички околни магнитни полета. Изследователите установяват, че мускулните клетки растат по-бавно, когато са защитени от всички магнитни полета в тяхната среда.

Тези наблюдения убедително подкрепят идеята, че земното магнитно поле взаимодейства естествено с мускулите, причинявайки биологични реакции.

За да демонстрират ролята на TRPC1 като "антена", която реагира на магнитно поле, изследователите генетично променили мускулни клетки, като премахнали от генома протеина TRPC1.

Оказало се, че променените клетки не реагират на никакво магнитно поле. След това изследователите успели да възстановят магнитната чувствителност чрез селективно доставяне на TRPC1 до тези клетки.

Метаболитни промени, подобни на тези, постигнати с упражнения, са наблюдавани в предишни клинични проучвания и проучвания, проведени от доцент Франко-Обрегон. Както се оказало, излагането на магнитно поле само за 10 минути седмично е достатъчно, за да стимулира мускулните клетки.

Защо е откритието е важно

Здравето на мускулите силно влияе върху общото метаболитно състояние на човека - тегло, кръвна захар, нива на инсулин и холестерол и цялостното здравословно състояние. Това е особено важно за хората с различни заболявания, които трудно поддържат високо ниво на физическа активност в ежедневието.

Магнитните полета, симулиращи мускулна работа, могат да помогнат на пациенти, които не могат да тренират поради нараняване, заболяване или слабост.

Сега учените проучват начини за намаляване на зависимостта на пациентите от лекарства при лечението на заболявания като диабет.

"Надяваме се, че нашите изследвания ще помогнат за намаляване на броя на лекарствата, предписвани за лечение на заболявания, и по този начин ще намалят страничните ефекти на лекарствата и ще подобрят качеството на живот на пациентите", казва Франко-Обрегон.

Felix Kurth et al. Cell‐Derived Vesicles as TRPC1 Channel Delivery Systems for the Recovery of Cellular Respiratory and Proliferative Capacities, Advanced Biosystems (2020)

DOI: 10.1002/adbi.202000146

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини