От х:

Днес в x:

1 °C

Магнитното поле влияе на мускулите, както фитнеса

С напредване на възрастта хората постепенно губят мускулна маса и сила. Причините за това все още не са достатъчно известни, така че изучаването на всички аспекти на мускулното здраве представлява значителен интерес както за учените, така и за всички, които са изправени пред проблема със свързаната с възрастта мускулна загуба.

Екип, ръководен от доцент Алфредо Франко-Обрегон от Института за здравни иновации и технологии на Университета в Сингапур (iHealthtech) установи, че протеинът TRPC1 реагира на слаби колебания в магнитното поле.

Такава реакция обикновено се наблюдава по време на тренировка. Тази чувствителност към ефектите на магнитното поле може да се използва за стимулиране на възстановяването на мускулите, което може да подобри качеството на живот на пациенти с увреждания и намалена мобилност.

Резултатите от съвместно проучване на учени от Университета на Сингапур и Швейцарския федерален технологичен институт са публикувани в списанието Advanced Biosystems.

Магнитното поле и здравето на мускулите

Магнитните полета, използвани от изследователите за стимулиране на мускулите, са само 10-15 пъти по-силни от магнитното поле на Земята, но много по-слаби от обикновения магнит, с който сме свикнали.

Учените предположили, че човешките мускули естествено реагират на слабо магнитно поле.

За да тества тази теория, изследователският екип използва специална експериментална установка за неутрализиране на ефектите на всички околни магнитни полета. Изследователите установяват, че мускулните клетки растат по-бавно, когато са защитени от всички магнитни полета в тяхната среда.

Тези наблюдения убедително подкрепят идеята, че земното магнитно поле взаимодейства естествено с мускулите, причинявайки биологични реакции.

За да демонстрират ролята на TRPC1 като "антена", която реагира на магнитно поле, изследователите генетично променили мускулни клетки, като премахнали от генома протеина TRPC1.

Оказало се, че променените клетки не реагират на никакво магнитно поле. След това изследователите успели да възстановят магнитната чувствителност чрез селективно доставяне на TRPC1 до тези клетки.

Метаболитни промени, подобни на тези, постигнати с упражнения, са наблюдавани в предишни клинични проучвания и проучвания, проведени от доцент Франко-Обрегон. Както се оказало, излагането на магнитно поле само за 10 минути седмично е достатъчно, за да стимулира мускулните клетки.

Защо е откритието е важно

Здравето на мускулите силно влияе върху общото метаболитно състояние на човека - тегло, кръвна захар, нива на инсулин и холестерол и цялостното здравословно състояние. Това е особено важно за хората с различни заболявания, които трудно поддържат високо ниво на физическа активност в ежедневието.

Магнитните полета, симулиращи мускулна работа, могат да помогнат на пациенти, които не могат да тренират поради нараняване, заболяване или слабост.

Сега учените проучват начини за намаляване на зависимостта на пациентите от лекарства при лечението на заболявания като диабет.

"Надяваме се, че нашите изследвания ще помогнат за намаляване на броя на лекарствата, предписвани за лечение на заболявания, и по този начин ще намалят страничните ефекти на лекарствата и ще подобрят качеството на живот на пациентите", казва Франко-Обрегон.

Felix Kurth et al. Cell‐Derived Vesicles as TRPC1 Channel Delivery Systems for the Recovery of Cellular Respiratory and Proliferative Capacities, Advanced Biosystems (2020)

DOI: 10.1002/adbi.202000146

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини