От х:

Днес в x:

Опазването на човешкия живот е приоритет на Единната система за сигурност в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Опазването на човешкия живот е приоритет на Единната система за сигурност в Кърджали. Около това становище се обединиха участниците в семинар,организиран от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Бе подчертано изрично , че при катастрофи, бедствия и аварии на първа линия са пожарникари и спасители, които имат специално оборудване. Когато ранените се изнесат идва ред на спешните медици, които оказват първоначалната помощ.

    Правото на защита на всяко лице е най-важно в нашата дейност подчерта при откриването на семинара директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали д-р Атанас Митков.

      На семинара, в който имаше два панела участваха зам.областният управител Севда Камбурова,  директорът на ОД на МВР  старши комисар Атанас Илков, началникът на Пожарната комисар Сергей Заимов, директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, Наталия Паскалева от Телефона за спешни повиквания 112.

      Семинарът се проведе в рамките на трансграничния проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция-България”. Той е следствие на нарасналия туристически поток. Цели се създаване на постоянна система на сътрудничество в сферата на здравеопазването. Предлагат се нови технологии. На първо място е телемедицината.

     Първият панел от семинара е под наслов „Действия на ЦСМП-Кърджали при природни бедствия”,  а вторият-„Взаимодействие на силите на единната спасителна система при крупни производствени аварии”,

     За реакцията на ЦСМП при природни бедствия като част от Единната спасителна система говори Даниела Делчева, главен фелдшер на центъра и специалист по отбранителна и мобилизационна подготовка. Тя посочи, че в условия на климатични промени и породените от тях бедствия, здравните заведения на територията на областта не се намират на територии ,защитени от заливане при наводнения. Тя изрично подчерта,че превантивната работа с населението за реакции при бедствия е от изключителна важност.

     Акцент върху превантивната дейност постави и вторият лектор-комисар Сергей Заимов. Той посочи , че е от съществено значение планирането намаляването на риска от бедствия.

    На семинара присъства гръцки медик, дошъл да почерпи опит и стажуващ в в български ЦСМП, поради липсата на специалност за спешни медици в Гърция.

    Георги Кулов

    Снимки:Валентин Монов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини