От х:

Днес в x:

17 °C

Орбан гост на Тръмп в Белия дом

Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще бъде гост днес в Белия дом на Доналд Тръмп в поредицата от срещи на американския президент за активизиране на контактите на Вашингтон с Централна Европа. Но поканата към унгареца, когото мнозина определят като лидерът с най-авторитарни действия и политика в Европейския съюз, е посрещана с критики и от демократи, и от републиканци.

Анализатори, цитирани от "Блумбърг", казват, че опитите на САЩ да променят курса на властите в Будапеща чрез изолация и дипломатически натиск не са постигнали много и сега се прави завой към ангажиране с привърженика на "нелибералната демокрация". Золтан Шимон коментира в публикация на агенцията, че критиките за правата на човека и върховенството на закона само са тласнали Орбан към Русия и Китай, от които той приема финансиране от милиарди долари за строителство на големи обекти. Ан-Мари Слоутър, бивш директор по политическото планиране в Държавния департамент и преподавател в Принстън, предупреждава в статия за сп. "Форин полиси", че унгарският популист ще разиграва в своя полза геополитическото съперничество между САЩ, Русия и Китай без да промени нищо, което би отслабило властта му в Унгария.

В петък група високопоставени сенатори и конгресмени написаха на Тръмп, че са разтревожени от "спускането на Унгария по спиралата на отслабващата демокрация". Сред тях са имена като Джим Рик, републиканският председател на сенатската комисия по външна политика, и Боб Менендес, най-високопоставеният демократ в комисията. "През последните години демокрацията в Унгария значително ерозира. При Орбан в изборния процес почти няма конкуренция и правораздавателната система все повече се контролира от държавата", се казва в текста, подписан и от републиканеца сенатор Марко Рубио и колегата му демократ Джийн Шахийн.

Няколко демократи от долната камара на парламента, включително демократът председател на Комисията по външна политика към Камарата на представителите Елиът Енджъл, призоваха президента да отмени срещата с Орбан. Те цитират същите притеснения, както и тревогата си от антисемитските и ксенофобски изказвания на премиера.

Сенаторите призовават Тръмп изрично да заяви, че САЩ подкрепят унгарския народ и да сведе до знанието на Орбан, че са много загрижени и от провала в разнообразяването на енергийните източници извън руските доставки и допускането Русия да използва визовия режим на страната, член на НАТО и Шенгенското споразумение, за да избягват нейни граждани американските санкции. Те определиха и като "проектиране на руската сила" преместването от Москва в Будапеща на Международната банка за инвестиции (бел.ред. - бившата банка на СИВ от времената на СССР, в която Русия е най-големият акционер заедно с България и още няколко държави, сред които и Виетнам). Сенаторите посочват и това, че Будапеща отхвърли американско искане за екстрадиране на двама руски търговци на оръжие и им позволи "да се върнат на свобода в Москва".

"Целта на срещата е просто да се подсилят стратегическите отношения между съюзници, не е задължително да бъде засегнат всеки въпрос от двустранните отношения, които ние непрекъснато обсъждаме през последните две години", казва пред "Ройтерс" официален представител на Вашингтон.

Но самият факт, че срещата Тръмп-Орбан в Белия дом става в самото навечерие на изборите за Европески парламент, неизбежно ще бъде използвано от унгарския премиер, за да твърди, че всичко, което е сторил досега среща одобрението на Вашингтон. Това се вписва в новия подход на американската администрация - да втвърди тона към европейските партньори и да смекчи критиките за правата на човека към авторитарни лидери като Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, коментира Шимони.

"Критикуването само по себе си не е стратегия. Трябва да търсим ангажиране не само с унгарското правителство, но и с унгарското общество", каза миналата сряда пред "Блумбърг" новият американски посланик Дейвид Корнстийн. Той е близък приятел на Тръмп и е прекарал по-голямата част от бизнес кариерата си в бижутерския сектор в Ню Йорк. В неговия мандат Орбан изгони Централноевропейския университет от Будапеща, а американското обещание да се помогне със 700 хиляди долара на малкото унгарски медии, които не са проправителствени и разследват властите, бе преформулирано като регионална помощ.

През юни 2018 г. Тръмп се обади по телефона на Орбан, за да го поздрави за третата му поредна победа на парламентарни избори - жест, немислим по времето на президента Барак Обама, когато на списък от заподозрени в корупция правителствени лица бе забранено да влизат в САЩ. Стив Банън, основният стратег на изборната победа на Тръмп, създаде в Европа организация в помощ на евроскептични и антиевропейски сили и похвали управляващите в Унгария че нямат нужда от неговата помощ, защото идеално си знаят работата.

Сега САЩ се опитват да демонстрират по-прагматичен подход като подсилят атлантическите връзки с Орбан - чрез поръчки за американско оръжие и прекратяване блокадата му за преговорите за членство на Украйна в НАТО. Освен това Вашингтон би искал да види повече ангажираност на Будапеща с енергийни проекти, алтернативни на руските, като например доставките на втечнен газ от САЩ или от други източници през терминала на хърватския остров Кърк.

"Ценностите ни не са се променили", казва посланик Корнстийн. "Ние много държим на върховенството на закона, свободата на пресата и словото. Но трябва да бъдем по-умни в това как разговаряме със съюзниците си, когато имаме различия с тях, и да подхождаме с уважение и приятелско отношение."

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер, смята, че подобен подход "опитва да реконстриура глобален ред, в който Америка няма стабилни приятели, но има гъвкави съюзи", а това ще навреди на източноевропейските държави, разчитащи американците да ги защитят срещу заплахите от Русия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини