От х:

Днес в x:

Новите шофьори – в коли до 67 коня. Преглед на печата

24 часа

Вместо бой снимайте детето с телефон!

Боят над децата е от миналото, днес новият модел на възпитание е заснемане на вредните навици с камера.

"Покажете клипа на детето и го обсъдете заедно. След това изтрийте клипа, ако детето обещае, че ще промени поведението си", посъветва в интервю за "24 часа" шефката на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. Сред модерните методи са още разговорите, похвалите и поощряването.

Труд

Новите шофьори – в коли до 67 коня

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч. Това предвижда проектът на нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Монитор

Униформите на военните магистрати незаконни

Униформите на военните магистрати, с които те всеки ден влизат в съдебна зала, са незаконни. Това обяви пред пленума на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обясни, че униформите на военните прокурори и съдии се утвърждават от главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд в съгласуване с военния министър. През юни 2018 г. Цацаров изпратил предложение до съдия №1 Лозан Панов, но до момента нямало никаква реакция.

Стандарт

Малката коалиция: Две димящи дула и буре с барут

Две димящи дула и буре с барут. Театър на абсурда в стил Гай Ричи представят Обединените патриоти вече повече от седмица. Интригата е ще се явят ли заедно на евроизборите и кой ще е водач на листата им.

Напрежението в малката коалиция, което къкри от месец, полетя рязко нагоре с крилете на F-16. Депутатите на Волен Сидеров и на Валери Симеонов отказаха да подкрепят Красимир Каракачанов, не гласуваха в парламента за старт на преговорите за купуване на щатските изтребители от "Локхийд Мартин". И така публично легитимираха проблемите в Обединени патриоти.

Сега

Край на живописната борова гора край Арапя

Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщи Флагман. В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации. Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж. Работниците и машините са на "Северни води"АД, с адрес в Бургас, жк "Братя Миладинови", бл.38. Възложител е друга бургаска фирма "Арапя Билд" ЕООД, регистрирана на бул."Хр.Ботев" 93.

Капитал дейли

Как едно свлачище до плажа става курорт

Откакто българското Черноморие започна да се застроява, "Шофьорският плаж" винаги е стоял някак обречено. Тази дълга ивица незастроен бряг между "Дюни" и Аркутино с девствената си пустош със сигурност изкушава тези, които държат земите край морето.

Първият проект вече е факт. Началният етап e скрит под името "укрепване на свлачище". Това представлява изливане на солидно количество бетон на метри от морето и в близост до комплекса "Свети Тома", където преди години земята се свлече до самия плаж. След това укрепване, което много прилича на изливане на основи, по план ще последва строителството на курортен комплекс пред резервата "Алепу". Курортът ще бъде терасовиден и ще почва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище. Причината да го има, казват строителите, е, защото иначе няма как да се изплати инвестицията за укрепване на свлачището.

Дума

Властта тихомълком посегна на свободата на словото

С промени в Закона за личните данни депутатите посегнаха на свободата на словото. Част от текстовете бяха гласувани на второ четене вчера, днес дебатите и гласуването продължават.

Приети вече промени дават възможност държавни органи и администрацията да проверяват медийни публикации, журналисти, академични проучвания, документални материали, както и да отказват достъп до информация.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни. Проверките за защита на личните данни могат да са както планови, така и по сигнали, включително от медиите. По този начин властта ще има право да сметне всяка една медийна публикация за недостоверна и да започне проверка срещу журналисти и медии.

Поправките вчера бяха приети с 83 гласа "за" и 10 "въздържал се".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини