От х:

Днес в x:

4 °C

Пробив в борбата с Алцхаймер: Кръвен тест открива болестта 10 г. преди симптомите

Промени в нивата на протеините в кръвта могат да помогнат да бъде хвърлена светлина върху уврежданията в мозъка повече от десетилетие, преди да се развият симптомите на болестта на Алцхаймер, разкрива изследване, цитирано от в. "Гардиън".

Макар че няма лекарство, което да спре прогресията на болестта на Алцхаймер или да го излекува, изследователите твърдят, че резултатите от проучването могат да бъдат използвани от медиците, за да помогнат да се предвиди кога пациентите могат да започнат да показват симптоми на заболяването.

Учените заявиха също, че измерването на промените в нивата на този протеин в кръвта е полезен начин да се провери дали новите лекарства на Алцхаймер са обещаващи.

"Ние знаем, че болестта на Алцхаймер започва в мозъка едно или две десетилетия, преди да имате някакви симптоми", каза проф. Матиас Джакър, съавтор на изследването от Германския център за невродегенеративни заболявания в Тюбинген. "Ние също така знаем, че всяка терапия трябва да започва 10 години преди симптомите или дори по-рано, за да бъде успешна, ако искате да се насочите към причината за болестта на Алцхаймер.

"Анализът на кръвта, казва той, ще позволи на изследователите да проверят дали лекарствата имат ефект".

В публикацията в списанието Nature Medicine, екипът описва как те разглеждат нивата на протеин, наречен неврофиламентна лека верига (NfL) в кръвта и спиналната течност на участниците. Този протеин се появява вътре в невроните: предишни изследвания показват, че повишените нива на NfL в такива течности на мишки са свързани с по-високи нива на увреждане на мозъка и  при направените от от Джакър проучвания при хора се е предполагало, че NfL може да бъде полезен маркер за развитието на Болестта на Алцхаймер и други неврологични състояния.

Като цяло, екипът следи нивата на NfL при 243 души, носещи генетична мутация, която ги предразполага към болестта на Алцхаймер, и 162 души без такава мутация. Джакър отбеляза, че хората с тези мутации развиват симптоми на Алцхаймер в добре дефинирани възрасти, което позволява на екипа да измерва нивата на NfL известен брой години, преди симптомите да станат очевидни.

Екипът установява, че около 6 до 8 години преди да се развият симптомите, нивата на NfL в течностите започват да се различават значително, като по-високите нива биват наблюдавани сред тези с предразположеност.

След това екипът разглежда данни от по-малка група участници, за да види как се променят нивата на този протеин в кръвта за период от около три години.

Резултатите показват, че степента на нарастване на нивата на NfL е по-висока при хора, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които нямат тази мутация, с разлики, които се проявяват повече от 16 години, преди да се очакват симптоми. Нещо повече, нарастването на NfL е било най-стръмното в годините преди появата на симптомите, преди да се изравни с това при появата на първите симптоми.

"Не е задължително абсолютните нива да ви показват, че вашата невродегенерация продължава, ключова  е скоростта на промяната на тези нива," казва Джакър. "Този процент на промяна е наистина показателен много, много рано - и това е точно това, от което се нуждаем за клинични проучвания." - добавя изследователят.

По-нататъшното развитие предполага по-високо ниво на NfL в кръвта и по-рязко покачване на NfL, което може да бъде свързано с по-бързи нива на изтъняване на районите на мозъчната кора, за които е известно, че са засегнати от болестта на Алцхаймер, както и по-бързо намаляване на паметта и познанието.

Въпреки това, д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследванията на Алцхаймеровото общество, отбеляза, че проучването има ограничения, включително и това, че разглежда само тези, които са имали генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер - което засяга само 1% от тези с това състояние. Много други състояния също могат да повишат нивата на NfL, включително травматично увреждане на мозъка и множествена склероза, което означава, че не е ясно колко полезна ще бъде мярката сред индивиди, живеещи с множество здравословни проблеми.

Въпреки това, Пикет каза, че изследването е полезно. "Направихме много за подобряване на степента на диагностициране, но все още само две трети от 850 000 души в Обединеното кралство, живеещи с деменция, имат диагноза, така че всеки напредък, който можем да направим, за по-точно и бързо откриване на заболяването, е много добре дошъл."

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
20 яну 2020
Последни новини