От х:

Днес в x:

32 °C

Пробив в борбата с Алцхаймер: Кръвен тест открива болестта 10 г. преди симптомите

Промени в нивата на протеините в кръвта могат да помогнат да бъде хвърлена светлина върху уврежданията в мозъка повече от десетилетие, преди да се развият симптомите на болестта на Алцхаймер, разкрива изследване, цитирано от в. "Гардиън".

Макар че няма лекарство, което да спре прогресията на болестта на Алцхаймер или да го излекува, изследователите твърдят, че резултатите от проучването могат да бъдат използвани от медиците, за да помогнат да се предвиди кога пациентите могат да започнат да показват симптоми на заболяването.

Учените заявиха също, че измерването на промените в нивата на този протеин в кръвта е полезен начин да се провери дали новите лекарства на Алцхаймер са обещаващи.

"Ние знаем, че болестта на Алцхаймер започва в мозъка едно или две десетилетия, преди да имате някакви симптоми", каза проф. Матиас Джакър, съавтор на изследването от Германския център за невродегенеративни заболявания в Тюбинген. "Ние също така знаем, че всяка терапия трябва да започва 10 години преди симптомите или дори по-рано, за да бъде успешна, ако искате да се насочите към причината за болестта на Алцхаймер.

"Анализът на кръвта, казва той, ще позволи на изследователите да проверят дали лекарствата имат ефект".

В публикацията в списанието Nature Medicine, екипът описва как те разглеждат нивата на протеин, наречен неврофиламентна лека верига (NfL) в кръвта и спиналната течност на участниците. Този протеин се появява вътре в невроните: предишни изследвания показват, че повишените нива на NfL в такива течности на мишки са свързани с по-високи нива на увреждане на мозъка и  при направените от от Джакър проучвания при хора се е предполагало, че NfL може да бъде полезен маркер за развитието на Болестта на Алцхаймер и други неврологични състояния.

Като цяло, екипът следи нивата на NfL при 243 души, носещи генетична мутация, която ги предразполага към болестта на Алцхаймер, и 162 души без такава мутация. Джакър отбеляза, че хората с тези мутации развиват симптоми на Алцхаймер в добре дефинирани възрасти, което позволява на екипа да измерва нивата на NfL известен брой години, преди симптомите да станат очевидни.

Екипът установява, че около 6 до 8 години преди да се развият симптомите, нивата на NfL в течностите започват да се различават значително, като по-високите нива биват наблюдавани сред тези с предразположеност.

След това екипът разглежда данни от по-малка група участници, за да види как се променят нивата на този протеин в кръвта за период от около три години.

Резултатите показват, че степента на нарастване на нивата на NfL е по-висока при хора, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които нямат тази мутация, с разлики, които се проявяват повече от 16 години, преди да се очакват симптоми. Нещо повече, нарастването на NfL е било най-стръмното в годините преди появата на симптомите, преди да се изравни с това при появата на първите симптоми.

"Не е задължително абсолютните нива да ви показват, че вашата невродегенерация продължава, ключова  е скоростта на промяната на тези нива," казва Джакър. "Този процент на промяна е наистина показателен много, много рано - и това е точно това, от което се нуждаем за клинични проучвания." - добавя изследователят.

По-нататъшното развитие предполага по-високо ниво на NfL в кръвта и по-рязко покачване на NfL, което може да бъде свързано с по-бързи нива на изтъняване на районите на мозъчната кора, за които е известно, че са засегнати от болестта на Алцхаймер, както и по-бързо намаляване на паметта и познанието.

Въпреки това, д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследванията на Алцхаймеровото общество, отбеляза, че проучването има ограничения, включително и това, че разглежда само тези, които са имали генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер - което засяга само 1% от тези с това състояние. Много други състояния също могат да повишат нивата на NfL, включително травматично увреждане на мозъка и множествена склероза, което означава, че не е ясно колко полезна ще бъде мярката сред индивиди, живеещи с множество здравословни проблеми.

Въпреки това, Пикет каза, че изследването е полезно. "Направихме много за подобряване на степента на диагностициране, но все още само две трети от 850 000 души в Обединеното кралство, живеещи с деменция, имат диагноза, така че всеки напредък, който можем да направим, за по-точно и бързо откриване на заболяването, е много добре дошъл."

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини