От х:

Днес в x:

Пробив в борбата с Алцхаймер: Кръвен тест открива болестта 10 г. преди симптомите

Промени в нивата на протеините в кръвта могат да помогнат да бъде хвърлена светлина върху уврежданията в мозъка повече от десетилетие, преди да се развият симптомите на болестта на Алцхаймер, разкрива изследване, цитирано от в. "Гардиън".

Макар че няма лекарство, което да спре прогресията на болестта на Алцхаймер или да го излекува, изследователите твърдят, че резултатите от проучването могат да бъдат използвани от медиците, за да помогнат да се предвиди кога пациентите могат да започнат да показват симптоми на заболяването.

Учените заявиха също, че измерването на промените в нивата на този протеин в кръвта е полезен начин да се провери дали новите лекарства на Алцхаймер са обещаващи.

"Ние знаем, че болестта на Алцхаймер започва в мозъка едно или две десетилетия, преди да имате някакви симптоми", каза проф. Матиас Джакър, съавтор на изследването от Германския център за невродегенеративни заболявания в Тюбинген. "Ние също така знаем, че всяка терапия трябва да започва 10 години преди симптомите или дори по-рано, за да бъде успешна, ако искате да се насочите към причината за болестта на Алцхаймер.

"Анализът на кръвта, казва той, ще позволи на изследователите да проверят дали лекарствата имат ефект".

В публикацията в списанието Nature Medicine, екипът описва как те разглеждат нивата на протеин, наречен неврофиламентна лека верига (NfL) в кръвта и спиналната течност на участниците. Този протеин се появява вътре в невроните: предишни изследвания показват, че повишените нива на NfL в такива течности на мишки са свързани с по-високи нива на увреждане на мозъка и  при направените от от Джакър проучвания при хора се е предполагало, че NfL може да бъде полезен маркер за развитието на Болестта на Алцхаймер и други неврологични състояния.

Като цяло, екипът следи нивата на NfL при 243 души, носещи генетична мутация, която ги предразполага към болестта на Алцхаймер, и 162 души без такава мутация. Джакър отбеляза, че хората с тези мутации развиват симптоми на Алцхаймер в добре дефинирани възрасти, което позволява на екипа да измерва нивата на NfL известен брой години, преди симптомите да станат очевидни.

Екипът установява, че около 6 до 8 години преди да се развият симптомите, нивата на NfL в течностите започват да се различават значително, като по-високите нива биват наблюдавани сред тези с предразположеност.

След това екипът разглежда данни от по-малка група участници, за да види как се променят нивата на този протеин в кръвта за период от около три години.

Резултатите показват, че степента на нарастване на нивата на NfL е по-висока при хора, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които нямат тази мутация, с разлики, които се проявяват повече от 16 години, преди да се очакват симптоми. Нещо повече, нарастването на NfL е било най-стръмното в годините преди появата на симптомите, преди да се изравни с това при появата на първите симптоми.

"Не е задължително абсолютните нива да ви показват, че вашата невродегенерация продължава, ключова  е скоростта на промяната на тези нива," казва Джакър. "Този процент на промяна е наистина показателен много, много рано - и това е точно това, от което се нуждаем за клинични проучвания." - добавя изследователят.

По-нататъшното развитие предполага по-високо ниво на NfL в кръвта и по-рязко покачване на NfL, което може да бъде свързано с по-бързи нива на изтъняване на районите на мозъчната кора, за които е известно, че са засегнати от болестта на Алцхаймер, както и по-бързо намаляване на паметта и познанието.

Въпреки това, д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследванията на Алцхаймеровото общество, отбеляза, че проучването има ограничения, включително и това, че разглежда само тези, които са имали генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер - което засяга само 1% от тези с това състояние. Много други състояния също могат да повишат нивата на NfL, включително травматично увреждане на мозъка и множествена склероза, което означава, че не е ясно колко полезна ще бъде мярката сред индивиди, живеещи с множество здравословни проблеми.

Въпреки това, Пикет каза, че изследването е полезно. "Направихме много за подобряване на степента на диагностициране, но все още само две трети от 850 000 души в Обединеното кралство, живеещи с деменция, имат диагноза, така че всеки напредък, който можем да направим, за по-точно и бързо откриване на заболяването, е много добре дошъл."


Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини