От х:

Днес в x:

Откриха нов вирус в Китай, подобен на ебола

Новооткритият вирус е роднина на смъртоносните марбург и ебола вируси. В лабораторни условия се е прехвърлил лесно върху човешки клетки.

Семейството на филовирусите не е широко познато сред повечето хора. Но представителите на двете основни разклонения във фамилията представляват добре разпознаваеми и предизвикващи ужас понятия: марбург и най-вече ебола водят до тежки заболявания при хората с висока степен на смъртност сред инфектираните. Дори в момента в Конго върлува епидемия от ебола. Сега учените в Азия са открили нов причинител, който също е част от семейството на филовирусите.

Учени от екипа на Лин-Фа Уанг от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур и Ченг-Ли Ши от Китайската академия на науките съобщават в изследване, публикувано в специализираното издание “Nature Microbiology”, за откритие направено в черния дроб на прилеп от вида Rousettus Pteropodinae в югозападната китайска провинция Юнан.

Свидетелства за нов род вирус

От тъкънта на животното учените са успели да изолират вирус, който генетично е различен от марбург и ебола, но съществеменно е свързан с тях. Той използва същия рецепторен протеин NPC1, за да инфектира клетките. Учените говорят за „менгла“ вирус, а името е заемка от окръга, в който е открито животното.

Изследваният генетичен материал съвпадал на 32 и 54 процента с досега известните филовируси, казват учените. Новооткритият вирус можел да бъде класифициран между марбург и ебола в дървото на произхода на вирусите, твърдят те. Можело дори да се окаже, че са открили нов род, към който се числят повече, досега непознати вируси, пише SPIEGEL ONLINE.

Рискът за хората към момента е неясен

Както при другите филовируси, сега отново съществува риск, според учените, причинителят да може да преодолява граници и да се прехвърля върху други създания. При лабораторните опити са били заразени клетки на маймуни, хамстери, кучета и хора. Все пак са необходими още изследвания, за да може да се калкулира по-точно рискът от разпространение на вируса: хипотеза, при която той „прескача“ от прилепите върху други живи същества.

Към семейството на филовирусите принадлежи още един, по-скоро непопулярен сред хората род вируси – този на куевавирусите. Той е бил изолиран през 2011 отново от прилеп, но в пещера в Испания. За този тип вирус (поне засега) не е известно да представлява риск за хората.

Прилепите към днешна дата са основните заподозрени за преноса на вируса ебола върху хората, без самите те (животните) да се разболяват. Всъщност тяхната роля в разпространението на болестта не е безспорна. Някои изследователи смятат, че макар животните да могат безопасно да приемат патогените, те не ги предават. Ето защо не трябва да се вземат никакви необмислени мерки, които да застрашават съществуването на прилепите.

Източник: megavselena.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини