От х:

Днес в x:

Мистериозен вирус с непознати гени открит в Бразилия

Учените идентифицираха енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов за науката, с непознати гени, които никога досега не са били документирани при вирусни изследвания.

Така нареченият Yaravirus, кръстен на Яра - водна кралица в бразилската митология, е изваден от езерото Пампула, изкуствено езеро в бразилския град Белу Оризонте.

И яравърусът (Yaravirus brasiliensis) вирусът може да се окаже също толкова загадъчен, колкото водната нимфа от легендата.

Това е така, защото вирусът представлява "нова линия на амебен вирус с озадачаващ произход и филогения", обясняват изследователите в нова публикация за откритието.

Двама от старшите членове на този екип - вирусолозите Бернар Ла Скола от университета в Екс-Марсилия във Франция, и Джонатас С. Абрахао от Федералния университет в Бразилия в Минас Жерайс, трябва да знаят какво говорят. Преди две години двамата помогнаха в откриването на друг нов вирус, обитаващ водата: Tupanvirus, гигантски вирус, открит в екстремни водни местообитания.

Гигантските вируси, за разлика от обикновения вид, са така наречени поради огромните си капсиди (протеинови обвивки, които капсулират вирионите - вирусните частици).

Тези много по-големи вирусни форми са открити едва през този век, но те се отличават не само със своите размери. Те притежават и по-сложни геноми, което им дава способността да синтезират протеини и следователно изпълняват неща като поправяне на ДНК, плюс репликация на ДНК, транскрипция и транслация. Преди откриването им се смяташе, че вирусите не могат да правят такива неща, като се считат за сравнително инертни, неживи същества, способни само да заразят своите домакини.

Вече знаем, че вирусите са много по-сложни, отколкото се смяташе някога, и през последните години учените разкриха други видове вирусни форми, които са предизвикателство за нашето мислене за това как вирусите могат да се разпространяват и функционират.

Новото откритие - яравирусът (Yaravirus), не изглежда да е гигантски вирус, тъй като е съставен от малки частици с размер 80 nm. Но забележителното при него е колко уникален е неговият геном.

В своите проучвания изследователите откриват над 90 процента от гените на яравируса, които никога не са били описани досега, и те представляват т. нар. гени сираци (известни още като ORFans).

Само шест намерени гена имат далечна прилика с известни вирусни гени, документирани в публични научни бази данни, а търсенето сред над 8 500 публично достъпни метагеноми не дава никакви насоки яравирусът да е тясно свързан с някой от тях.

"Използвайки стандартни протоколи, първият ни генетичен анализ не успя да намери разпознаваеми последователности на капсиди или други класически вирусни гени в Yaravirus", обясняват изследователите.

"Следвайки настоящите метагеномни протоколи за откриване на вируси, яравирусът дори не би бил разпознат като вирусен агент."

Що се отнася до това какво всъщност представлява яравируса, учените засега могат само да спекулират, но предполагат, че това може да е първият изолиран случай на неизвестна група амеба вируси или потенциално далечен вид гигантски вирус, който по някакъв начин може да е еволюирал в смален.

Така или иначе е ясно, че все още имаме много да научим, казват изследователите.

Откритията са докладвани в bioRxiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини