От х:

Днес в x:

12 °C

Проф. Валерия Фол: Орфей е тясно свързан с мегалитната култура на траките в Източните Родопи

 – Проф. Фол, бихте ли се представили пред читателите на Кърджали бг вести.

 – Завършила съм Историческия факултет на Софийския университет, специалност Стара и Средновековна история и втора специалност Философия. Защитила съм научните степени кандидат на изкуствознанието и доктор на историческите науки. В монета съм професор в УниБИТ  и в Института по балканистика с Център по тракология към БАН.

 – Какво е тракологията за българската историческа наука?

 – За българската историческа наука тракологията е древната история на българските земи до основаването на Дунавска България. За Старата история тракологията е историческата съдба, култура, език на многобройния тракийски народ, населявал огромна територия от Карпатите до поречието на Днепър и Днестър, на юг – до Североегейския бряг с прилежащите острови Тасос, Самотраки, Лемнос и Наксос, Северозападна Мала Азия и дори някои райони на Елада. Всеки район има различна история.

 – Безспорен е приносът на покойния проф. Александър Фол за развитието на тракологията. Какво Ви предаде той?

 – Да продължи разработването на различни теми, на които той отвори вратите, казано с едно изречение. Макар и с по-бавни темпове от времето, когато той беше между нас, работата продължава. Например напоследък в Центъра по тракология млади колеги отново подхванаха изследвания на тракийската диаспора. Другата заръка е да направим съпричастни към знанията за траките по-голям кръг хора, но без да изопачения и снизяване. Сега с момчетата от Newer Know Productions, чийто филм Invisible Strings  тези дни спечелиха първа награда на най-стария и авторитетен фестивал за документални филми на екологична тематика в Барселона, започнахме работа по проект за три сериен филм „Светлината на траките“.

 – Родината на Орфей се оспорва от някои наши съседи. Защо?

 – Това са туристически спорове, които нямат стойност в науката. За древните гърци Орфей е тракиец, а не елин, нито произхожда от която и да е друга източноевропейска, островно-средиземноморска или западноазиатска „родина“. Връзката на Орфей с музите преподчертава неговия тракийски произход. Образът му е свързван с различни райони, населявани от траки – Орфей от Лейбетра в Пиерия, Орфей киконеца и одриският Орфей. Всъщност, с името Орфей е назован сборен митологически образ на тракийските царе-жреци.

 – Каква е същността на Орфическата доктрина?

 – Не е лесно да се обясни с няколко изречения вярата-обредност, назована от Александър Фол с класификаторния термин тракийски орфизъм. Археологически, писмени, епиграфски, нумизматически и етнологически данни очертават двете равнища на тракийския орфизъм. Народното и масовото се основава на мистериалния ентусиазъм, на обсебеността, която въвежда бога във вярващия. Аристократическото равнище е вдъхновено от мистериалния екстаз, от въздигането на посветения към бога. Ентусиасмичните вярващи се надяват божествената обсебеност да ги пречисти, да ги освободи от злото. Екстатичните са убедени, че ще постигнат цялостно духовно и интелектуално безсмъртие.

 – Съвременният Орфизъм е тясно свързан с теософията. На какво се дължи това?

 – С орфизма се свързва течение в литературата, изобразителното и музикалното изкуство в началото на 20 век. В момента отново има тенденция орфическите идеи за съвършенството да се  свързват с изкуството.

Вярвате ли, че гробът на Орфей е на скалното светилище при с. Татул, Кърджалийско?

Орфей, както казах, е митологизиран сборен образ на тракийските царе-жреци. Открити са аристократически погребения, които са орфически. Татул е светилище, което има своя дълъг живот и трансформации, но не може да се нарече гроб.

 – Свързан ли е Орфей и орфическата доктрина с мегалитната култура в Източните Родопи?

 – Несъмнено. Есхил най-добре е описал тези светилища. Орфей вярвал, че най-велик от боговете е Хелиос, когото наричал Аполон. Певецът ставал преди изгрева и се качвал на свещената планина Пангей, за да дочака изгрева и да поздрави своя бог.  

 – Може ли митът за Орфей да привлича туристи от чужбина. Популярен ли е той зад граница?

 – Всъщност, Орфей и тракийската култура привличат най-много туристи от висок клас. Притеснителното е, че туристическите продукти за представянето им, които предлагаме, не са на високо ниво. Надявам се, че постепенно това ще се промени, стига да съхраняваме и добре да се грижим за наследството от траките, което е достигнало до наши дни.

Въпросите зададе: Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
22 ное 2019
Последни новини