От х:

Днес в x:

33 °C

Проф. Валерия Фол: Орфей е тясно свързан с мегалитната култура на траките в Източните Родопи

 – Проф. Фол, бихте ли се представили пред читателите на Кърджали бг вести.

 – Завършила съм Историческия факултет на Софийския университет, специалност Стара и Средновековна история и втора специалност Философия. Защитила съм научните степени кандидат на изкуствознанието и доктор на историческите науки. В монета съм професор в УниБИТ  и в Института по балканистика с Център по тракология към БАН.

 – Какво е тракологията за българската историческа наука?

 – За българската историческа наука тракологията е древната история на българските земи до основаването на Дунавска България. За Старата история тракологията е историческата съдба, култура, език на многобройния тракийски народ, населявал огромна територия от Карпатите до поречието на Днепър и Днестър, на юг – до Североегейския бряг с прилежащите острови Тасос, Самотраки, Лемнос и Наксос, Северозападна Мала Азия и дори някои райони на Елада. Всеки район има различна история.

 – Безспорен е приносът на покойния проф. Александър Фол за развитието на тракологията. Какво Ви предаде той?

 – Да продължи разработването на различни теми, на които той отвори вратите, казано с едно изречение. Макар и с по-бавни темпове от времето, когато той беше между нас, работата продължава. Например напоследък в Центъра по тракология млади колеги отново подхванаха изследвания на тракийската диаспора. Другата заръка е да направим съпричастни към знанията за траките по-голям кръг хора, но без да изопачения и снизяване. Сега с момчетата от Newer Know Productions, чийто филм Invisible Strings  тези дни спечелиха първа награда на най-стария и авторитетен фестивал за документални филми на екологична тематика в Барселона, започнахме работа по проект за три сериен филм „Светлината на траките“.

 – Родината на Орфей се оспорва от някои наши съседи. Защо?

 – Това са туристически спорове, които нямат стойност в науката. За древните гърци Орфей е тракиец, а не елин, нито произхожда от която и да е друга източноевропейска, островно-средиземноморска или западноазиатска „родина“. Връзката на Орфей с музите преподчертава неговия тракийски произход. Образът му е свързван с различни райони, населявани от траки – Орфей от Лейбетра в Пиерия, Орфей киконеца и одриският Орфей. Всъщност, с името Орфей е назован сборен митологически образ на тракийските царе-жреци.

 – Каква е същността на Орфическата доктрина?

 – Не е лесно да се обясни с няколко изречения вярата-обредност, назована от Александър Фол с класификаторния термин тракийски орфизъм. Археологически, писмени, епиграфски, нумизматически и етнологически данни очертават двете равнища на тракийския орфизъм. Народното и масовото се основава на мистериалния ентусиазъм, на обсебеността, която въвежда бога във вярващия. Аристократическото равнище е вдъхновено от мистериалния екстаз, от въздигането на посветения към бога. Ентусиасмичните вярващи се надяват божествената обсебеност да ги пречисти, да ги освободи от злото. Екстатичните са убедени, че ще постигнат цялостно духовно и интелектуално безсмъртие.

 – Съвременният Орфизъм е тясно свързан с теософията. На какво се дължи това?

 – С орфизма се свързва течение в литературата, изобразителното и музикалното изкуство в началото на 20 век. В момента отново има тенденция орфическите идеи за съвършенството да се  свързват с изкуството.

Вярвате ли, че гробът на Орфей е на скалното светилище при с. Татул, Кърджалийско?

Орфей, както казах, е митологизиран сборен образ на тракийските царе-жреци. Открити са аристократически погребения, които са орфически. Татул е светилище, което има своя дълъг живот и трансформации, но не може да се нарече гроб.

 – Свързан ли е Орфей и орфическата доктрина с мегалитната култура в Източните Родопи?

 – Несъмнено. Есхил най-добре е описал тези светилища. Орфей вярвал, че най-велик от боговете е Хелиос, когото наричал Аполон. Певецът ставал преди изгрева и се качвал на свещената планина Пангей, за да дочака изгрева и да поздрави своя бог.  

 – Може ли митът за Орфей да привлича туристи от чужбина. Популярен ли е той зад граница?

 – Всъщност, Орфей и тракийската култура привличат най-много туристи от висок клас. Притеснителното е, че туристическите продукти за представянето им, които предлагаме, не са на високо ниво. Надявам се, че постепенно това ще се промени, стига да съхраняваме и добре да се грижим за наследството от траките, което е достигнало до наши дни.

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини