От х:

Днес в x:

Милена Стоянова: Контролират държавното саниране от офиса си

Милена Стоянова е от Хасково. Завършила е журналистика, има диплома по право от Софийския университет. Дипломант е и в “Управление на иновационни и инвестиционни проекти“ от Московския държавен областен университет. Дипломната й работа е на тема “Организационно методическо обезпечаване на управлението на инвестиционно-строителни проекти в държавния и общинския сектор в България“.

- Милена, Националната програма за енергийна ефективност ви е болна тема. Какви проблеми виждате в държавното саниране?

-Нещо, на което се натъкнах по програмата за енергийна ефективност: Изискване на МРРБ беше повече фирми да участват в строителството. На практика какво се получава: възложителите обявяват обществени поръчки за участие строителство в обособени позиции, като казват, че една фирма може да подаде документи само за една обособена позиция. Отваряш профила на купувача на която и да е община и търсиш подписаните договори за строителство, и като приложение има работните програми на избраните изпълнители по отделните обществените поръчки. Прави впечатление, че по различните позиции се натъквам на абсолютно аналогични работни програми, които са разпечатвани дори видимо на един и същи компютър, защото оформлението е едно и също, дори и 90 % от съдържанието е едно и също.

Какво означава това-една фирма използва други фирми, като им разработва програми. Така фиктивно една фирма изпълнява различни поръчки, които фиктивно са спечелени от различни фирми. Тоест „нашата фирма“ изпълнява обособените позиции.

-Как се реагира при такъв случай?

-Не може да се сезира Комисия за защита на конкуренцията /КЗК, защото на практика законът позволява. Може да се реагира само в случаите, в които за една и съща обособена позиция има на 90 % еднакви програми, тогава възложителят има формално основание да сезира КЗК, че има съмнение за корупционна практика. Иначе все едно е напълно възможно двама души да мислят абсолютно еднакво.

Това наистина ми е болна тема, проблемите са много големи и страшни и според мен тепърва ще изкристализират вследствие на недобре изпълнена работа в строителството.

- Какво имате предвид?

- Когато програмата беше обявена, първите обществени поръчки се сключваха на невъобразими цени от 400 и няколко лева на квадрат за строителство, по 7-8 лева на кв.м. за строителен контрол. Затова МРРБ даде указание в края на 2015 година за референтни цени, които бяха определени като пределни и над които възложителите нямат право да обявяват обществени поръчки. Още 2 или три пъти бяха смъкнати тези референтни цени. В момента, ако не се лъжа, строителството е около 115 лв. на квадрат, строителният надзор е около лев и нещо.

За да съм по-образна в описването на проблема, ще го разгледам например от гледна точка на строителния надзор. Той е този участник в строителството, който пряко отговаря то да бъде качествено и да е в рамките на изискванията на закона. Това означава, че представители на фирмата-консултант трябва да бъдат непрекъснато на строителния обект, за да контролират дейностите на строителя. Това изисква определен финансов ресурс.

Давам и конкретни цифри, при вида на които и аз се хванах за главата. Нашият строителен надзор в България като функция отговаря на 4-5 категория строителство по класификатора на Международната асоциация на инженерите проектанти – ФИДИК/FIDIC /той не е задължителен за България, но в общи линии оказва влияние/. Това означава, че консултантът трябва да има свои представители ежедневно на обекта. В ръководството на ФИДИК е записано, че при тези строителства стойността на услугата на консултанта следва да бъде между 3-8 % от цената за строителството. При това положение, ако референтната стойност на МРРБ за строителство по Програмата за енергийна ефективност е 115 лева, то взимайки долната граница от три процента, означава, че консултантът получава около 3,50. На практика се случва така, че МРРБ изисква възложителите да обявяват поръчките за строителен надзор по критерия за оценка „най-ниска цена“. Получава се в крайна сметка това, че в надпреварата си да дадат възможно най-ниската цена, за да могат да спечелят обществената поръчка, фирмите дават толкова ниски оферти, че стигат до крайности. Пак конкретен пример, и то от Хасково: 41 стотинки на квадратен метър за строителен надзор!

- Всеки може да прецени какво качество може да се очаква при тази цена на услугата.

- Именно. Другата цифра, която давам като пример: питала съм консултантски фирми за строителен надзор колко акта изготвят за един блок, за да удостоверят качеството на строителната работа. Отговорът е: между 280 и 320 акта. При 41 стотинки на квадрат, а разгъната застроена площ на един блок е около 8 хил. кв. м, как този консултант ще осигури ежедневното присъствие на експерт на строителната площадка, за да упражнява той непрекъснат контрол, както е по изискване?! Невъзможно, ясно е!

- Това означава, че надзорът често е формален?

- Точно така. Затова си правя извода, че повечето от протоколите за строителните работи са писани в офис, без реално присъствие на обекта.

Така че влезли сме в една спирала и трябва час по-скоро да измислим начин да излезем от нея. На централно ниво този проблем не е идентифициран.

- Не е ли крайно да се признае, че в цялата държава няма достатъчно качествени експерти и никой не го интересува какво се случва, както намеквате?

- Ако са идентифицирали проблемите и не се прави нищо, дори се боя да изрека това, което ми идва на ум.

Но тоталното използване на критерия „най-ниска цена“ при държавното саниране няма да доведе до нищо добро. Трябва да се използва критерият „икономически най-изгодна оферта“. Но за да използваме този критерий качествено, означава първо да си подготвим администрациите с компетентни специалисти.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ни
  Нийл Армстронг
  28 -12
  13:48, 26 авг 2018
  Тази явно в Москва учи как се правят коректни търгове и се работи по програми за европейски пари. Май започнахте съвсем да ни хващате за канарчета. Един човек, който е доказан маргинал във всяка професионална област, където се е сетил да си навре носа, сега раздава безплатно акъл. Тя наясно ли е , че в Хасково се вкараха едни 110 млн лева за саниране. Там няма Беливанов, няма Делян Добрев- там всички са в един отбор- окраде се всичко да шушка. Останаха няколко оцветени в гейски цветове жилищни блока, които вече започват да дават дефекти от санирането. Но след като давате трибуна да госпожица Стоянова да взема отношение по проблеми, които не разбира, защо не я помолите да сподели с цялата хасковска общественост какво и е становището относно елонгацията на планетите. Би било много полезно за извънземния разум..
 • 2
  "Баба Ванга"
  16 -9
  16:47, 26 авг 2018
  Аз пък без да Ви познавам мога да кажа, че сте просто хейтър, избиващ комплекси от несъстоялия Ви се звезден живот.
  Не позанавам и г-жа Милена Стоянова (тя поне излиза с името и лицето си ), но всичко, за което говори е точно така. Администрацията навсякъде избира пътя на най-малкото съпротивление за да й е по-лесно - нормално. Самата методика към програмата можеше да съдържа типови документи за обществените поръчки с критерии, ограничения, изисквания, защото по места няма такива специалисти.
  На практика се получава точно така - една и съща фирма с много "дъщерни" подфирми-фантоми играе за всички обособени позиции, но това всъщност е нормално - всеки се стреми да спечели поръчката по всички достъпни начини. Проблемът е, че фирмите-фантоми трудно могат да бъдат разобличени при кандидатстването, а впоследствие няма как да им се търси отговорност, свързана с гаранционните срокове на изпълнените СМР. Проблемът е и в дъмпинга, заложен в критерия "най-ниска цена", който сам по себе си е предпоставка да се наемат неквалифицирани работници, да се влагат некачествини материали, да се претупват нещата. И следващият проблем е с надзора - там наистина реално всичко се свежда до документално оформяне без действителен контрол при изпълнение на санирането. Често строителната и надзорната фирма са със седалище на 200-300км от местоположението на обекта. Може ли някой да повярва, че при това положение и оферирана най-ниска цена ще има качествено строителство и реален контрол?
 • 3
  Ни
  Нийл Армстронг
  12 -8
  18:01, 26 авг 2018
  А ти излизаш с името си , бабо Ванго! За което браво! И не си хейтър без звезден миг, затова се и оплакваш. И не познаваш, въпреки екстрасенските си дарби, че не е госпожа , а тоспожица Стоянова. Тя може да излиза с името си, но няма и лице да го направи. Как и защо приключи кариерата й на журналист, знаеш ли Пророчице- бе употребана и захвърлена от Георги Иванов. Защо приключи и адвокатското й амплоа, известно ли ти е, оракулке? Защото бе изключена от колегията след жалби на клиенти. Така че някой като излиза с името си , да си прави хубаво сметка дали има очи да го стори. Или пък е по-добре да се дегизира като баба Ванга и да твърди, че не познава сама себе си.
  • "баба ванга"
   8 -7
   19:56, 26 авг 2018
   Ако бяхте по-наблюдателен, щяхте да забележите кавичките край никнейма ми. Тъпо е да ни занимавате с личното си отношение към въпросната дама- без значение г-жа или г-жица.
 • 4
  То
  Тодор
  3 0
  10:28, 27 авг 2018
  "При 41 стотинки на квадрат, а разгъната застроена площ на един блок е около 8 хил. кв. м, как този консултант ще осигури ежедневното присъствие на експерт на строителната площадка, за да упражнява той непрекъснат контрол, както е по изискване?! Невъзможно, ясно е!" - че малко ли е като сума за строителен надзор за един блок ( 3280 лв.)!? Или за тези "специалисти", ако сумата не е пет цифрена, не си мръдват пръста. То затова всичко у нас е на този хал - тотално липсва контрол навсякъде и във всичко, защото тези, които трябва по закон да контролират все смятат, че не са финансово дооценени и си искат още и още, а ние, от чийто джоб става плащането - жална ни майка!

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини