От х:

Днес в x:

8 °C

Два часа на четири очи. За цял живот – и за последно!

Разделените от Корейската война (1950-1953) семейства са символ за огромната трагедия от разделението на страната. От близо седемдесет години едните живеят в Северна, а другите – в Южна Корея, разделени от минирана непропусклива граница. На 20 август някои от тях ще имат възможност да видят своите близки. Може би за последен път в живота си. Защото който веднъж е бил одобрен за семейна среща, отпада завинаги от процедурата за подбор, пише DW 

Разделените семейства ще се срещнат за три дни в един курорт в Диамантената планина на Северна Корея, недалеч от демилитаризираната зона. 

И до днес между двете корейски държави на практика е забранена всякаква комуникация. Все пак, след известното затопляне на отношенията от 2000-та година насам, са осъществени над 20 срещи на разделените семейства. Тези срещи винаги са били подчинени на произвола на севернокорейския режим, който ги обвързва с политически условия. Последната среща между разделени семейства се проведе през 2015 година. По време на вътрешнокорейската среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, двете страни се споразумяха за подновяване на срещите на разделените семейства.

Два часа на четири очи

Самата процедура при подбора за срещата е брутална. Компютърен алгоритъм избира на случаен принцип измежду 130 000 кандидати, повечето от които обаче вече не са между живите. След първото пресяване остават 500 души. В крайна сметка сега са подбрани 190 южнокорейски граждани. Те имат на разположение три дни в един хотел да се видят с близките си –  под съпровод на фолклорна музика и постоянно наблюдение от силите за сигурност и телевизионните екипи.

Разговорите на четири очи по време на целия престой са разрешени само за два часа. И тези два часа трябва да стигнат за цял един живот, ако обединението не се осъществи докато те са още живи. По данни на Червения кръст, всяка година умират 3 600 членове на разделени семейства. Тоест по десет южнокорейски граждани дневно, които никога няма да могат да посетят своята родина. В Северна Корея, където според Амнести интернешънъл хората умират средно с 12 години по-рано от хората в Южна Корея, са останали само няколко хиляди членове на разделени семейства.

Вследствие на вътрешнокорейското сближаване от началото на годината, нагласите на южнокорейците по отношение на северните им съседи се промениха коренно. Резултатите от анкета на обществено-правното радио KBS показват, че 20 на сто от южнокорейците изпитват симпатии към Северна Корея. В същото време само малко повече от 20 процента от анкетираните се застъпват за обединение на двете корейски държави. Никога досега тези стойности не са били толкова ниски. Особено сред възрастовата група под 29 години. Южнокорейските младежи гледат на Северна Корея като на чужда страна и смятат обединението за икономическо бреме, твърдят социолозите. А поколението, което все още помни Корея като една държава, на практика е на измиране.

Източник: дойче веле

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини