От х:

Днес в x:

С нов щадящ метод смениха аортни клапи на 11 високорискови пациенти

    Прилагането на трансфеморално имплантиране започна преди година в Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив

    11 възрастни пациенти с множество съпътстващи заболявания са първите успешно оперирани по иновативния метод трансфеморално имплантиране на аортна сърдечна клапа в Южна България Интервенциите бяха извършени в Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Първата от операциите бе точно преди година, съобщи началникът на отделението д-р Гинчо Тонев.

    Новият метод е единственият шанс за втори живот на пациенти с тежкостепенна аортна стеноза, защото със съпътстващите си заболявания те не биха могли да издържат традиционната хирургическа намеса - т. нар. операция на отворено сърце, уточниха кардиолозите. След проведения преди дни общ контролен преглед на 11-имата, лекарите от екипа установиха, че състоянието им е много добро.

    „Втора младост карам, така се чувствам“, сподели през сълзи благодарността си към екипа 78-годишният Петър Дулчев от Пазарджик.

    „Животодаряваща, а не животоспасяваща операция! Това е нещо чудотворно за мен“, изрази емоциите си и Станко Мирчев, на 79 г.

    „Всички пациенти бяха с много висок риск за провеждане на конвенционална смяна на аортна клапа. Защото сред заболяванията им са захарен диабет, бъбречна недостатъчност, артериална хипертония, дори има и онкологични. Част от тях вече имат оперативни лечения, при които са сменяни клапи, слагани са байпаси“, обясни д-р Велина Докторова. За голямо съжаление в началото загубихме един болен. Той получи усложнения, едно доста сериозно кървене в коремната кухина. Но това отново е следствие от изключително високия риск при тези болни, каза д-р Гинчо Тонев.

    Неговият екип преминал предварително обучение в швейцарския град Люцерн за имплантиране на изкуствена аортна клапа. То е изключително успешно и в САЩ и в Европа се е наложило като изключително съхраняваща здравето на сърдечно болните алтернатива, обясниха кардиолозите.

    Методът е абсолютно безплатен. В България на него се подлагат единствено високорискови пациенти, които трябва да отговарят на всички определени медицински показания.

    Методът оскъпява бюджета, но същевременно намалява броя на хоспитализациите на тези пациенти. Защото при неработеща клапа, те влизат в болница по 5-7 и повече пъти годишно. А след протезирането на клапата секва хоспитализирането им заради сърдечна недостатъчност, което е спестяване и на средства. Другият плюс е, че се намаляват и лекарствата в голяма част от случаите на пациентите, каза д-р Велина Докторова.

    За следващата година вече имало доста подготвени високорискови сърдечно болни за операция по новия метод. „Надяваме се да успеем да поставяме не по 1 клапа месечно, а на седмица“, каза д-р Гинчо Тонев. Това би поддържало на високо ниво квалификацията на персонала. Допълнително се подготвят сестри и лекари, каза д-р Тонев и благодари на колегите си от кардиохирургията, особено на анестезиологичния екип. Благодари също и на д-р Горанов, и на д-р Докторова, които се грижат за подготовката, а след това за наблюдението на болните. „В Германия, например, се извършват по 26 000 операции годишно. У нас населението е застаряващо и все по-чести стават дегенеративните промени в сърдечно-съдовата система като митрална стеноза и аортна стеноза. Така че кандидатите за подмяната им са много“, каза д-р Докторова. 

    Последната от операциите по новия метод - на 72-годишния Петко Петков от Кърджали, бе представена на VІІ-я Национален конгрес по интервенционална кардиология през ноември в Пловдив с участието на най-добрите специалисти в областта от България и гостуващи лектори от чужбина.

    СмолянБгвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини