От х:

Днес в x:

Живата богиня Кумари (видео)

Кумари, или Кумари Деви, или Живата богиня е не толкова известна, колкото Далай Лама. Момичетата се избират на възраст между 4 и 7 години и остават въплъщение на богинята Дурга. Според традицията в Непал, Кумари са обект на поклонение, докато влезат в пубертета. Те са считани за проява на божествената женската енергия или Деви в хиндуистките религиозни традиции. Кумари се почита и от непалски будисти (но не и от тибетските будисти). 

Осемръката богиня Дурга е символ на безстрашието и пазителка от болести. Традицията датира от 17-и век и се подчинява на строги правила. За Кумари се избират момичета от общността невари. Избраната трябва да отговаря на 32 характеристики, включително „шия като раковина, мигли като крава, гърди като лъв и глас, мек и ясен като на гъска”. Хороскопът й също се проверява щателно. За да бъде избрана Кумари, има и изпитание за смелост. Малкото момиче трябва да прекара една нощ само в стая с глави на принесени в жертва крави и кози, без да покаже страх. Окончателният тест е детето да успее да открие личните вещи на предишната кумари от множеството предмети, поставени пред него. Ако момичето успее да премине всички изпитания, значи няма съмнение, че тя е истинското превъплъщение на богинята.

Избраните „живи богини” прекарват дните си в резиденции, разположени в трите големи града в Непал, а главната богиня живее в храм в столицата Катманду. Момичетата прекарват цялото си детство и част от младежките си години в почти пълна изолация. Животът на Кумари остава скрит зад стените на резиденцията. Когато не посреща поклонници, изпълнява религиозни ритуали и прекарва дните си в тишина и аскетизъм. Само 19 пъти в годината може да напусне резиденцията и това са специални поводи. Кракът на Кумари никога не стъпва на земята.

„Живата богиня” е облечена в червено, очите й са силно гримирани, а на челото й има изрисувано „трето око” като символ на специалния ѝ статут. От нея се очаква да бъде сдържана и да не показва емоции. Освен при идването на пубертета, богинята напуска тялото на Кумари, ако момичето се разболее или при сериозна кръвозагуба в резултат от нараняване.

Кумари приема дарове и храна за „живата богиня” от поклонниците, а по реакциите й се тълкува бъдещата им съдба. Така ако например момичето се разплаче или се разсмее силно, това означава, че молителят е застрашен от сериозна болест или смърт. Треперене се тълкува като заплаха от затвор, а търкането на очите означава предстояща смърт. Ако кумари остане безмълвна и спокойна по време на аудиенцията, това е знак, че молбите са приети от богинята.

Чанира Баджрачария е вече пораснала бивша Кумари, жива богиня от април 2014 г. е Уника Баджрачария. Чанира е ученичка в средното училище “Бахасара” в Пурначанди, но като Кумари тя никога не е ходила на училище. Учителите идвали да я обучават в резиденцията ѝ в Патан. 

Допреди десетина години „живите богини” са били обречени на невежество, тъй като не получават никакво образование. През 2005 г. обаче в Непал бе повдигнат въпросът дали традицията не нарушава правата на децата Кумари. През 2007 г. съдът реши, че традицията не е в нарушение на техните права, но все пак той постанови, че те трябва да получават образование.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини