От х:

Днес в x:

За оценка на новите учебници по история учителите имат 10 дни

За да оценят проектите на нови учебници за история за 5-и клас, учителите ще имат 10 дни. Това става ясно от заповед на просветния министър Меглена Кунева, с която се дават указания на шефовете на регионалните управления по образованието и на директорите как да организират и проведат оценяването на въпросните учебници.

Първоначално от МОН съобщиха, че времето за оценка на учебниците е три дни - от 29 до 31 август. От заповедта на Кунева обаче става ясно, че учителите ще работят между 12 до 21 август включително, за да се произнесат по предоставените им проекти. Те пък следва да са доставени в училищата в страната до 8 август.

Според новите правила проектите за учебници ще минават две сита.

Експерти от МОН ще преценяват дали те отговарят на държавните образователни стандарти, а учителите ще се произнасят за пригодност за преподаване в клас. В случая учителите по история трябва да прочетат и оценят 6 одобрени от просветното министерство проекта - на издателствата "Анубис", "Булвест 2000", "Даниела Убенова-Даниела Биланска", "Просвета Плюс", "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец". Проектите на "Питагор" и "Архимед 2" бяха отхвърлени на първия етап, пише в. "Сега".

В комисиите за оценка на проектите се включват директори на училища, в които се преподава история и цивилизации между 5-и и 7-и клас (1716 школа), и всички учители по предмета. Преподавателите трябва да нанесат оценките си за всеки учебник в електронна карта за пригодността му за прилагане в училище.

Директорът на съответното училище разпечатва обобщената карта, полага подпис и печат и я предава в РУО-то. След проверка инспекторатите разпечатват в два екземпляра картата с резултатите, като един екземпляр се изпраща в МОН.

До 26 август се очаква в МОН да постъпят картите с обобщените резултати от оценяването в училищата в отделните области. За да влезе в употреба, един учебник трябва да е получил одобрение от поне 50% от учителите, участвали в оценяването му. След това министерството има право да реши дали да го одобри, или да откаже въвеждането му.

Членовете на училищните оценителни комисии следва да подпишат декларация, че не са автори или рецензенти на проектите за учебници. С цел честно провеждане на оценяването преди време Кунева изпрати и писма до всички инспекторати, в които препоръчва директорите да предупредят учителите да не се включват в инициативи на кандидатстващите издателства, преди да са оценили новите учебници.

Тази година нови учебници ще има само по история за 5-и клас. Първолаците, които заедно с петокласниците трябва да учат по нови учебни програми от 2016/17 г. съгласно новия училищен закон, остават със старите учебници поради липса на време да се напишат нови. Същото е и с останалите предмети за 5-и клас, които отново ще се преподават по старите книги.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини