От х:

Днес в x:

Актьор от „Отнесени от вихъра” бил британски агент

Лесли Хауърд, британски театрален и киноактьор, придобил популярност с ролята си във филма „Отнесени от вихъра"(1939) като Ашли Уилкс, се оказа британски агент. През 1943 година той е изпълнявал тайна мисия в Мадрид по поръчка на британското командване.

Разкритието направи испанският писател Хосе Рей-Химена, цитиран от The Guardian.
Рей-Химена основава своите изводи на разказа на Кончита Монтенегро – известна като „испанската Грета Гарбо"- киноактриса от 30-те и 40-те години. Монтенегро умира през 2007 година на 95-годишна възраст. Тя твърдяла, че е била любовница на Хауърд в началото на 30-те години. След това се омъжила за Рикардо Хименес-Арнау. Благодарение на връзките на съпруга й с най-високите кръгове на властта, Лесли Хауърд успял да се срещне със самия Франциско Франко през 1943 година. Тогава актьора предал съобщение от Чърчил.

Лесли Хауърд загива през 1943 година, когато самолетът, с който пътувал от Лисабон за Лондон бил свален от немски изсребители над Бискайския залив.След това тръгват слухове, че според немците в самолета е трябвало да се намира самия Чърчил. Още повече, че Хауърд поразително приличал на телохранителя на Чърчил - Уолтър Томпсън.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини