От х:

Днес в x:

12 °C

Почина Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст ни напусна стефан Данаилов, артист, преподавател, активна личност и любимец на няколко поколения зрители.

"Информираме ви, че след продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", съобщиха от лечебното заведение.

Колегите на Ламбо от Народния театър "Иван Вазов" написаха:

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...
Българският театър, кино, култура вече не са същите.
Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!"

Ламбо беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато беше приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

Стефан Данаилов е една от малкото фигури в българския обществен живот, любим актьор на редица поколения, звезда на киното и театъра.

Сред най-престижните награди, които е получавал, са Награда за заслужил артист, Награда „Квиети“, Най-популярен актьор в Чехословакия, Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Лоренцачо“, Орден „Стара Планина“ за принос в българската култура, Наградата „Паисий Хилендарски“ на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура, Награда „Икар 2005“ на Съюза на артистите в България за цялостен принос в сценичните изкуства, „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство, Орден „Златен век“ с огърлие от Министерството на културата за цялостен принос в областта на културата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ст
  Ст.
  9 0
  09:13, 27 ное 2019
  Бог да го прости!
 • 2
  Ед
  Един от народа
  5 0
  11:01, 27 ное 2019
  Прекрасен пример за величие без натрапчива показност.Любимец на поколения българи.СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!!!
 • 3
  То
  Тодор
  1 -1
  14:10, 27 ное 2019
  Един свестен човек - и той си отиде...
Последни новини