От х:

Днес в x:

Поне още месец няма да има яснота за прилагането на данък "уикенд"

Как ще се прилага данък "уикенд" ще остане неизвестно още поне месец. В проекта на финансовото министерство за правилника към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката. От Националната агенция за приходите (НАП) обещават методология до края на януари.

Проектът на правилника предстои да бъде окончателно изготвен от финансовото министерство, после одобрен от Министерския съвет, а накрая обнародван в Държавен вестник, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".

Докато това не стане данъчните служители ще се позовават само на общите разпоредби в Закона за ДДС, влезли в сила от 1 януари 2016 г. Те предвиждат при едновременно използване на стоки или услуги извън дейността на съответната фирма се дължи ДДС за частта за лична употреба. Не е посочен праг за стойността на стоките.

От Министерството на финансите обясняват пред изданието, че и в предстоящия вариант няма да има детайлни правила, като те се очаква да бъдат изготвени от НАП.

Компаниите са притеснени от липсата на конкретика в публикувания преди повече от две седмици първи вариант на правилника именно заради липсата на яснота. В становището на КРИБ, с което "Капитал" разполага, е записано, че има редица обстоятелства, които не са регламентирани и могат да доведат до объркване, а оттам и до финансови загуби за бизнеса. Такива се очакват и заради необходимостта фирмите да платят за ъпдейт на счетоводния си софтуер. А тъй като в правилника е записано, че неговите разпоредби ще действат от началото на февруари, на практика компаниите разполагат с изключително краткия срок от един месец.

Според работодателската организация има и други пропуски, които Министерството на финансите трябва да попълни, преди да внесе правилника за гласуване от правителството. Те са свързани с определянето на данъчната основа, върху която следва да се начислява ДДС за личното ползване.

Като друга слабост в проекта на финансовото министерство е изтъкната липсата на правила, които да казват ясно дали в данъчната основа при лично ползване ще се начислява ДДС и върху разходи, за които не е бил начислен данък, като работна заплата, осигуровки и т.н.

В проекта биха могли да бъдат регламентирани и необходимите документи и доказателства, за да се приеме, че стоките/услугите се използват само за независимата икономическа дейност и не е налице лична употреба по видове стоки и услуги (например за автомобилите с право на данъчен кредит пътни листове, от които са видни изминатите километри), пише още в становището на КРИБ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини