От х:

Днес в x:

Богато разнообразие от цветове на Плутон смая учените

Повърхността на Плутон заснета от сондата на НАСА New Horizons смая учените с богато разнообразие от цветове.

Първите публикувани резултати от апарата разкриват тъмно червени части на екватора на планетата джудже и по-светли сини области в по-високите ширини.

Преди това експертите нямаха ясна представа за цветовете на Плутон.

“Бях изненадан да видя такава впечатляваща цветна повърхност и геологично разнообразие”, казва Силвия Протопапа учен по астрономия от Университета на Мериленд и част от мисията New Horizons.

Новото цветно изображение на Плутон публикувано в списание Science е направено от мултиспектралната камера на борда на сондата - Multi-spectral Visible Imaging Camera.

На 14-ти юли New Horizons стана първият космически кораб прелетял покрай Плутон, той предложи на учените безпрецедентна гледка към планетата джудже.

Учените работещи по проекта, вече направиха публични повечето от наблюденията си, но и през следващата година сондата ще продължава да изпраща информация.

“Данните, които получихме досега разкриват изненадващо богато разнообразие от земни форми и възрасти на терена на Плутон, както и разнообразие от цветове, състав и албедо (отразителна способност)”, казват от НАСА.

Членовете на екипа са открили също и доказателства за наличието на лед в кората, множество слоеве с лека мъгла над повърхността в атмосферата на Плутон и това, че планета е някак по-голяма и по-богата на лед от очакваното.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини