От х:

Днес в x:

След месец в обезлюдяващи родопски села, младежи с идеи за връщането на животa в тях

    "Резиденция Баба" - инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на проблемите, причиняващи обезлюдяването селата, завършва първия си етап с четири отворени събития във всяко едно от селата.

    Четири седмици осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата - Джурково, Дряново, Манастир и Югово.

    Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в посочените села, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в Югово, ще продължат на 14-ти в Дряново и ще завършат на 15-ти август със традиционните събори на Манастир и Джурково.

    За месеца, който прекараха в местни домакинства, градските младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал, събиране на билки и много други.

    Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родоспки качамак.

    Междувременно участниците събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

    "Резиденция Баба" не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им.

    Оттук нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта и през есента ще чуем финалните идеи за проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат предсатвени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast.

    "Резиденция Баба" е иновативният отговор на асоциация "Фабрика за идеи" на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села

    С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация "Пловдив 2019" и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" целят да насочат вниманието към проблема с обезлюдяването на българските села. За да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град, осемнадесет младежи от цялата страна живеят един месец в четири родоспки села, след което развиват идеите си за съживяването им в Инкубатор за социални иновации, за да стигнат до реалзиацията им.

    Програма на събитията, с които завършва първият етап:

    село Югово - 13 август, 9.00 ч.

    Събитие - общ поход до част от параклисите, оградили селото, който ще завърши с посещение до църквата "Св.Троица" (в 12 ч. по план), последван от почерпка с родопски вкусотии, направени от юговци. В следобедната част ще се включи и юговско гайдарче Димитър (от Югово, но живее в Лъки).

    Програма:

    09.00 ч. - Среща пред магазина в Югово и I част от похода до параклисите

    11.00 ч. - Среща пред магазина и II част от похода

    12.00 ч. - Край на похода с посещение на църквата "Св. Троица"

    13.00 ч. - Отново пред магазина с автентчина музика и разговори с местните хора

    село Дряново - 14 август

    09.00 – Екопътека "Лисък"

    13.00 – Изложба с архивни снимки, изровени от архивите от живота в селото между 30-те и 40-те години.

    Младежите канят гостите и приятелите на село Дряново да се включат в поставянето на туристическа маркировка на екопътеката от селото до местността "Лисък". Гостите ще трябва да са готови да боядисват, учат и да се включат в поставянето на табелата, която означава маршрута, който освен, че открива панорамна гледка към селото и е бил важен за социалния живот на жителите му.

    След приключването на дейността по обновяването на екопътеката, младежите канят всички от 13.00 ч. в сградата на старото училище, където ще открием заедно изложба с черно-бели фотографии от 30-те и 40-те години на 20-ти век, отразяващи бита на местните, събирана от местните хора и архива на селото и организирана и реализирана от дряновските участници в "Резиденция Баба". Там гостите ще могат да разгледат и етнографска изложба, дарение от жените, живеещи в селото, както и да се запознаят с хората от селото в неформална обстановка и сред автентичен фолклор.

    В Манастир и Джурково младежите ще се включат в подготовката за традиционните събори за Голяма Богородица, които ще се състоят на 15 август.

    село Манастир - 15 август

    Манастир е най-високото село на Балканите. Основано е през 1890 г., когато българи от село Давидково, тогава все още в турска територия, преминават границата и се установяват в местност, в която намират останки от Манастирище.

    На 15 август в Манастир от 11.00 ч. на мемориален комплекс "Света Богородица" ще се проведе традиционна среща-събор на поколенията манастирци. За доброто настроение на присъстващите ще свирят и пеят прочутите Любомир Петев - солист на БНР и ансамбъл „Българе“ и Стефан Янев - майстор на родопската каба гайда. Курбанът от 4 агнета ще бъде проготвен от местните майстори Йордан Ангелов и Красимир Дичев.

    Резидентите активно участват в подготовката и осъществяването на празника. Те, заедно с децата на селото, ще открият събитието и са подготвили голяма изненада за селото, която обаче можете да разберете само ако присъствате на празника на Успение на Пресвета Богородица.

    Джурково, 15 август

    - 15.30 ч., Оркестър Пампорово и Танцов ансамбъл "Орфеево цвете"

    През цялото време за празника резидентите възстановяват традицията за месене на обреден хляб като изчистват местната фурна след години занемаряване, омесят заедно с местен майстор хляба и го раздадат по стара традиция. Хлябът ще бъде омесен със стария квас, запазен в селото след десетилетия забравена традиция.

    Asenovgrad.NET подкрепи инициативата като се включи сред отразяващите я медийни партньори.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини