От х:

Днес в x:

360 изпълнители от Хасковско заминават на събора в Копривщица

Близо 360 изпълнители от Хасковска област ще вземат участие в XI-ти Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, съобщиха от областната администрация, която координира организацията. Сред участниците има индивидуални изпълнители, танцови и певчески състави, излъчени и подкрепени от общините – Хасково, Харманли, Димитровград, Тополовград и Минерални бани.

XI-ти Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015 г. Хасковските изпълнители на автентичен фолклор ще пеят и танцуват в продължение на четири часа на 8 август (събота), на 6-та сцена в Копривщица.

Това издание на събора е юбилейно – ще се отбележат 50 години от неговото създаване. По този повод почетен патрон е Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО. Съборът в Копривщица е много популярен и масово се посещава от чужденци. Фестът е най-голямото фолклорно събитие в Източна Европа. По традиция участие вземат повече от 20 000 изпълнители от цяла България, за да пеят, играят хора, свирят и изпълняват народни обичаи. Официалната конкурсна програма върви на 8 сцени в местността Войводенец през деня, докато всички други събития се провеждат в града вечерта.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини