От х:

Днес в x:

Ученици от ПГСС ще помагат за блатното кокиче

В деня на околната среда гимназистите от ПГСС „Васил Левски“ извикаха „SOS за блатното кокиче“.

Учениците на Нина Атанасова разказаха за растението, за неговите лечебни свойства. То е записано в червената книга на България като застрашен вид. То не е защитено от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Гимназистите се чувстват съпричастни към опазването му, защото едно от малкото му естествени находища в България се намира в землището на село Виница. Прожектиран беше и филм, разкзващ за разходката на учениците до местността, в която вирее лековитата билка.

След това прочетоха петиция с молба всички съпричастни с изразеното в нея мнение да я подпишат. Петицията е адресирано до кмета и старши експерта „Екология“ в общината и до Директора на Горско стопанство – Първомай. В нея се казва:

Ние учениците от Професионална гимназия по селско стопанство „Васил Левски” гр. Първомай след като се запознахме с биологичните особености, лечебните свойства и местообитанието на вида Блатно кокиче, изразяваме нашето желание да сътрудничим на съответните служби в общината, които са отговорни пред закона за съхранението на този застрашен от изчезване вид.

Готови сме да проведем образователни срещи с населението , което живее в съседство със защитените местности „Находища на Блатно кокиче” в село Виница и в село Градина, да гизапознаем, с това което сме научили за най – лечебната билка на България и да ги призовем да пазят и защитават това природно богатство“.

Идеята на учениците беше приветствана и от гостите на събитието инж. Слави Богутев - директор на ДГС и Златка Гарова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини