От х:

Днес в x:

2 млрд. евро повече за фермерите

Средният размер на директни плащания от ЕС за фермерите у нас е много близо до 90% от средното плащане в съюза, каза вицепремиерът Томислав Дончев.
Девет държави са с по-ниски плащания, а Малта и Холандия - с по-високи, заради обема разполагаема земя, предаде БТА.

За новия програмен период България ще получи за директни плащания 7 млрд. евро, което е с почти 2 млрд. евро повече от предишния програмен период. По-високи субсидии ще получават животновъди, овощари, производители на зеленчуци.

Сега финансирането ще достигне 13 процента, за разлика от предишния програмен период, когато то е било 3,5 на сто от общото финансиране, отбеляза Дончев.

Съгласно финансовия модел, размерът на общото финансиране нараства всяка година, като започва от 25 процента от размера на общите плащания през първата година, достига до 70 процента през седмата година на прилагане и през 2016 г. за България ще достигне 100 процента. Схемите за директни плащания се характеризират с висок темп на усвояване на средствата - над 99 процента през 2013 г., каза още Дончев.

Площта, заявявана по тази схема се увеличава всяка година, като започва от 3,3 млн. хектара и достига до 3,7 млн. хектара през 2013 г.

Дончев отбеляза като изключително важно въвеждането на така наречените прагове у нас - интензивно подпомагане на първите 300 декара на стопанството и постепенно намаляване, за да се избегне дефектът, при който големи собственици и арендатори прибират голямата част от парите.

Важно според него е дребните земеделци да се сдружават, за да са по-конкурентоспособни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини