От х:

Днес в x:

Консулът на Турция в Пловдив посети Момчилград

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ посети днес Момчилград и се срещна с кмета на общината Акиф Акиф. Това е първата официална визита на дипломата в Момчилград след назначаването му на поста преди няколко месеца.

Кметът на Момчилград Акиф Акиф заяви, че очаква развитие на бизнес сътрудничеството и увери, че общината е готова на всякакви компромиси за чуждестранни инвестиции, като посочи, че турски предприемачи вече успешно развиват бизнес в Момчилград.

От своя страна Алпер Акташ сподели, че Момчилград е една от първите общини, които посещава след назначаването му за консул на Р Турция в Пловдив. Дипломатът изрази готовност да съдейства за реализирането на идейни проекти в сферата на туризма и земеделието.

„Очакваме вашите предложения и идеи за реализиране на проекти, които предполагат големи възможности за развитие на града и имат потенциал да развият двустранните отношения между България и Турция“, подчерта той. Акташ заяви, че в бъдеще време могат да се организират обучения за наши животновъди и земеделски производители земеделци в Одрин и Текирдаг, където да обменят опит със своите колеги.

От община Момчилград поставиха въпроса във връзка с починали изселници в Турция, които притежават двойно гражданство, но се водят живи в регистрите на ГРАО у нас. По думите на секретаря на общината Джейлан Сюлейман техните наследници трябва да ходят до Турция, за да получат оттам акт за смърт на своя роднина. Дипломатът пое ангажимент да запознае посланика на Р Турция у нас Сюлейман Гьокче с проблема и да се търсят начини за резрешаването му.

На срещата, състояла се в заседателната зала на администрацията, присъстваха още народният представител от ДПС Ердинч Хайрула, членове на местния парламент, общественици и граждани.

След края й градоначалникът Акиф Акиф подари картина – пейзаж на Алпер Акташ, нарисувана от 19-годишната Юмюгюл Сали, студентка в Националната художествена академия.

По-късно дипломатът присъства на петъчна молитва в градската джамия, а след нея посети духовното училище в Момчилград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини