От х:

Днес в x:

Владимир Георгиев:Бизнес корпорация маскирана като партия властва в Кърджалийско

Владимир Георгиев

Владимир Георгиев е роден през 1964 г. в Казанлък. Завършил е Немската езикова гимназия в София и е магистър по Mеждународна икономика от УНСС. Допълнително е специализирал в областта на корпоративните финанси, документарните операции, мерките срещу изпиране на пари и пр. в Commerzbank и Dresdner Bank във Франкфурт, Австрийската национална банка, Министерство на финансите в Люксембург и др. През цялата си кариера е заемал ръководни длъжности в редица търговски банки, включително ОББ, „Биохим”, BNP-Dresdner Bank и др. Бил е главен финансов директор на „Ален Мак”. Ресорът му в партията е икономика. Владее английски, немски и руски език. Семеен, с едно дете.Организационен секретар на партия "Република БГ"

-Г-н Георгиев „Република БГ“ дава заявка за роля в десния сектор на политическото ни пространство. Не е ли компрометирано дясното в България?

Въпросът с компрометираното дясно е подвеждащ. Има компрометирани десни лидери, има и компрометирани десни управления. Но управленските решения за излизане от кризата специфични за десницата са единствените работещи. Критикуват десницата в Европа, че е наложила строги ограничения върху публичните разходи и е пренатегнала финансовата дисциплина, но именно тези мерки спасиха Гърция от фалит и предотвратиха колапса на единната европейска валута. Затова смятам, че дясното не е компрометирано и с правилните хора, то може да изведе България от политическата, икономическата и финансова криза. На България на този етап са нужни тихи професионалисти, които си разбират от работата и имат смелостта да се противопоставят на всякакви опити на задкулисието да задържи позициите си във властта и да бъде основен бенефициент на публични средства.

-В партията членуват млади и не обременени българи. Не се ли страхуват, че ще бъдат поредните оцапани от политиката?

Има известен резон във вашите опасения. Той се опира на вече двадесет и пет годишната ни демократична практика. Разбира се, че у всеки „не оцапан“ български гражданин, тоест не занимавал се с политика има известен страх, че искреното му намерение да се захване с политика може да се окаже житейска катастрофа. И все пак, ако го няма ентусиазма именно на младите досега да са ни отписали от картата на Европа. Видяхме миналата година, при масовите протести срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, че именно този младежки ентусиазъм нанесе най-големият удар на статуквото и даде предупредителен изстрел във въздуха, че търпението си има граници, и че няма да се правят никакви компромиси с европейското бъдеще на България.

-Вие се обявявате за пряка демокрация по швейцарски образец. Има ли тя почва у нас?

Пряката демокрация по швейцарски образец има почва във всяка демокрация. А и пряката демокрация има дълбоки европейски корени. Просто в Швейцария тя се е развила до демократичен модел за подражание. Много ми се иска след време прохождащите демокрации по света да искат да въведат пряка демокрация по български образец. Надявам се това мое искане да се реализира скоро. Ще запазя оптимизма си, защото само той може да ни мотивира да продължим да се борим за усъвършенстване на демократичните практики.

-Вашата партия инициира подписка за референдум, който да премахне субсидиите за партиите в България. Смятате ли ,че тя ще бъде трамплин за бъдещия парламент?

Под нашата инициатива за референдум се подписаха над 373 хиляди български граждани, два пъти повече искаха да се подпишат, но се страхуваха да дадат личните си данни, понеже тогава гръмнаха скандалите със злоупотребите с лични данни покрай регистрацията на партиите за европейските избори. Според социологическо изследване над 40% от избирателите в България подкрепят нашето искане за премахване на държавните субсидии за партиите. Това прави над 2,5 милиона българи. Затова искам да благодаря на всички жители на Кърджали и областта, които с подписа си категорично застанаха срещу това порочно явление, изсмукващо ценен обществен ресурс, без от това да има никаква полза за хората.

-Кърджали е специфичен регион. Бихте ли могли да разчупите статуквото на етническото гласуване?

Знаем, че това е трудна задача, но ако никоя партия не си постави за цел да преодолее тази чужда на демокрацията практика, то оставяме цял регион на милостта на една бизнес корпорация, предрешена като демократична партия с претенции за защита на права и свободи. Проблемът за гражданите, независимо от етническата и верската им принадлежност, е, че тази бизнес корпорация защитава правото на акционерите си и свободата им да експлоатират безогледно населението оставено под техен партиен контрол. Поставяме си за цел първо да разбием статуквото на национално ниво, а след това на принципа на доминото, ще се разпадне и регионалното статукво.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини