От х:

Днес в x:

1771 в мелачката на БЕЛ на първата задължителна матура днес

Зрелостниците бяха притеснени

1771 зрелостници имат днес сериозно изпитание по български език на първата задължителна матура през тази година. Тя започна в 8 часа с отваряне на изпитния вариант, спуснат централно от София. По традиция от мелачката на БЕЛ излизат най-многото двойки, а успехът там редовно дърпа надолу средния успех на матурите за районите със смесено население. Като хасковския.

Темата на тазгодишната матура по български бе засекретена като архивите на Държавна сигурност. Заради опасност от изтичане на името на автора, който ще поти 12-класниците, чиновници на просветата денонощно наблюдавали ученическите форуми. Именно там през 2010-та година се появи предварително изпитният вариант, което стана повод да изгърмят доста  от МОН, предимно от ниските етажи. Бяха нарочени за предатели. Затова, тазгодишния вариант се теглеше измежду 30, формулирани върху 15 автори. Най-често спряганото име в социалните мрежи бе това на Вазов, но Патриарът се размина с изтегления вариант. Името на падналия се автор остана скрито, заради „модерните технологии”. Въпреки че квесторите изземват телефоните на зрелостниците, както се изрази шефката на РИО Хасково Мариела Златева-„Не можем да ги съблечем”.


Държавните зрелостни изпити у нас се организират от 2008 г. Те се провеждат в 653 училища в страната. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали в съответното населено място е на случаен принцип. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Паралелно с това днес се извършва и изпит на седмокласниците за профилираните гимназии. Там началото е в 10 часа. В 9.00 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За тези, които искат по-висока оценка за желаната гимназия, има и допълнителен модул с време 90 минути. Той е по литературна творба и по желание, докато първият е задължителен.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Г.Христов

Някои по-малко

На други не им пукаше
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини