От х:

Днес в x:

Хасковска афера в историята за Левски

„Хасковската афера“, както е популярна сред историците, е сред онези части от историята за Левски, създадената от него мрежа от  революционни комитет  и за дейността на последователите му,  за които се знае малко.

Именно в Хасково е заловен и изпратен в каторгите на Анадола,  определеният от БРЦК  след обесването на Левски за негов наследник  Атанас Узунов. След което постепенно започва и разпада и на мрежата от комитети в цялата страна.

За присъствието на Дякона в хасковски регион, за  най-близките му съратници в Хасково  и за Хасковската афера, кътчето история разказва докторът по история и главен уредник в Регионалния исторически музей Красимира Узунова.

 

В хасковски регион Левски идва четири пъти. Едната му обиколка е отбелязана официално в неговото тефтерче, в което той пише, че е минал през с. Гарваново. С прословутата си педантичност да води отчет за разходваните пари по време на обиколките си, в тефтерчето Левски отбелязва, че в селото е платил за боза, за хляб и опинци /нещавени цървули/. „Човекът е бил много скромен. При него сметките са били в изряден вид понеже той харчи комитетски, народни пари“, обяснява тази му стриктност д-р Узунова.

За първи път в Хасково Левски идва през 1869 година. За него градът е важен, защото по това време е еснафски град с много търговци, град на хора образовани, които често излизат в чужбина и могат да допринесат и работят за делото.

Първия път Апостолът само проучва възможностите да създаде революционен комитет. По-късно -през 1872 година, когато прави основната си обиколка из България, Левски е категоричен, че в Хасково трябва да има таен революционен комитет. Междувременно поддържа връзки с местни търговци и занаятчии, като сред най- добрите му приятели в южния град са хаджи Иванчо Минчев и синовете му.

Контактите на Левски в Хасково като цяло са в средите на търговците и учителите, разказва историкът Красимира Узунова. Левски е в контакт  си с тях още от първото си посещение. А когато се връща за втори път вече много хора в Хасково знаят за присъствието му тук, но пазят ревностно тайната.

Отсяда в дома на стария си приятел хаджи Иванчо, в близост до днешната Градска градина. С най-близките си хасковски съратници Левски се събира в сградата на тогавашното петокласно училище/днес-позната като старата сграда на училище „Климент“/. Изборът мястото на сбирката да е именно в сградата на училището е съвсем естествен, защото по това време школото е твърдината на българщината, коментира д-р Узунова.

Там е създаден и Хасковският таен революционен комитет. В него влизат: синовете на хаджи Иванчо Минчев -търговците Георги и Христо Минчеви, зет им Христо Златаров /бащата на известния по-късно учен проф. д-р Асен Златаров/. В комитета още са: Петър Берковски, който по това време е даскал в Хасково, Мирчо Попов.

Освен самата сграда на срещата, до днес за поколенията са запазени и фотоси на хасковците, най-близки до Левски. Някои от снимките им са съхранени в оригинал, а на други в архивите на РИМ-Хасково се пазят копията.

д-р Красимира Узунова разказва за "хасковската афера"

 

Така се полагат основите на Хасковския революционен комитет.

Като исторически факт обаче значимо събитие е и, че именно в Хасково започва и разпада на дейността на комитетите.

За разлика от търпеливия и последователен Левски, наследникът му Атанас Узунов е с буен нрав. Неговата избухливост, в допълнение с липсата на опит, го вкарват във фатална грешка, която става популярно като "хасковската афера или" "хасковското покушение".

В началото на 1873 г. Хасковския частен революционен комитет подозира популярния в града гръкоман и открит поддръжник на османска власт чорбаджи хаджи Ставри Примо в намерението да предаде съзаклятническата организация. Взето е решение да бъде убит. Изпълнението е възложено по жребий на Атанас Узунов.

Вечерта на 4 май той посещава чорбаджи Ставри Примо в дома му. Ранява го с три изстрела, но е заловен от домашните слуги и е предаден на полицията.

Изловени са и всичките му съзаклятници в Хасково.

Проведено е следствие от Хасковската османска полиция. В началото на юни 1873 г. е поето от Специална тричленна следствена комисия, която работи последователно в Хасково и Пловдив. Проведени са разпити и очни ставки. Следствието води до разкрития на комитетската мрежа в района Хасково-Чирпан-Стара Загора. Арестувани и осъдени са дейци на ВРО.

 

 

 

М. Манолова

Атанас Узунов
къщата на хаджи Ставри, в която А. Узунов прави опит да го убие и е заловен
Иванчо Минчев /в средата с брадата/, един от най-близките хора на Левски в Хасково, сред семейството си
Хасковските деца поставиха цветя пред барелефа на Левски на сградата на училище "Св. Климент Охридски", където е учреден революционния комитет в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини