От х:

Днес в x:

Гласувайте Старият бряст да стане Европейско дърво на годината

Старият бряст в Сливен е на 1100 години. До ден днешен той стои с цялата си вековна хубост в центъра на града - любимо място за срещи на хората, мъчалив свидетел на историята на Сливен и негов символ.

Стария бряст им шанс да стане Европейско дърво на годината за 2014 г.. Той е българският предствител в конкурса, едно от десетте красиви, уникални, любими на хората  дървета, които са включени в класацията. Победителят ще бъде определен с онлайн гласуване, което ще продължи до края на февруари.

Тазгодишните финалисти до един са красиви и с интересна история - чешкия дъб защитник, дъбът пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летния дъб бонзай, гордост на твърдоглавите бретонци.

Според регламента, за международно признание се състезават любими дървета, които са били свидетели на значими за хората от съответната общност исторически и житейски събития и които са пуснали своите дълбоки корени в техните спомени и сърца:

"Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво.  Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност. Финалистите в конкурса Европейско дърво на годината са победителите от проведените в страните участнички национални конкурси." (http://www.treeoftheyear.org/)

Резултатите ще бъдат обявени на специална церемония на 19 март в Брюксел.

Идеята за "Европейско дърво на годината" тръгва от утвърдилия се национален конкурс "Чешко дърво на годината", като към нея постепенно се присъединяват и други държави.

Гласувайте за Стария бряст тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини