От х:

Днес в x:

Почитат футболна икона с името му

Гунди бе обичан от всички запалянковци

Естетите на Цар Футбол ще почетат 70-тата годишнина от рождението на своята икона Георги Аспарухов-Гунди с празник навръх именния му ден-6-ти май. Гергьовден е предпочетен за юбилея въпреки, че годишнината се пада два дни по-рано-на 4-ти май. Хасковлии обаче искат да го отбележат по-различно от другите и да успеят да докарат големи футболни личности, познавали или играли с Гунди. За честването са поканени доказали се личности в българския футбол - Иван Вуцов, Томас Лафчис, Димитър Якимов и др. 

Таранът на българският национален отбор и столичният Левски е единственият в българската футболна история, който е надвил родната фенщина и се почита както от цесекари, така и от левскари. Затова празника се организира не от син фенклуб /какъвто и без това няма в Хасково/ а от „Фен клуб - Гунди“. На бул. „Съединение“ 33 А, до сградата на ДНА е организирана изложбена зала с фотоснимки и други материали от живота на Гунди. Събитието е открито за всички любители. 

Георги Аспарухов-Гунди се счита от мнозина за най-велият българин с топка в краката. Освен неподражаемите му футболни умения, за култът към него спомага и характерът на футболиста, който тогава/ а и сега/, рязко се е отличавал от натюрела на типичния футболист. Гунди отстъпва по спечелени отличия на основният си опонент във вечната класация-Христо Стоичков, но Камата е играл в Барселона, а Аспарухов остава верен до края на Левски. Краят пък е трагичен, което също допринася за митичния ореол на футболиста. 

Гунди загива в зловеща катастрофа на 30-ти юни 1971-ва година в прохода Витиня. Лекият му автомобил Алфа Ромео, в който е пътувала и друга футболна звезда Никола Котков, се забива в товарен камион и избухва в пламъци. Двамата футболисти загиват на място.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини