От х:

Днес в x:

Безрезултатни преговори за Закона за горите при премиера

Спорните промени в закона бяха приети на 13 юни, последваха протести на еколозите на Орлов мост и контрапротести на Е79. Президентът върна закона за обсъждане на 16 юни.

Отново не е постигнато съгласие по спорния текст за промяната на предназначението на земите в Закона на горите на срещата при премиера. Природозащитниците предложиха нов алтернативен вариант, срещу който се обяви организацията "Природата на хората и регионите", защитаваща бизнес проектите. Основният спор между участниците в преговорите, които се водят от края на миналата седмица, е върху текста, който позволява застрояване на горски терени без смяна на предназначението им.


Според коалиция "За да остане природа в България" текстът е "лобистки акт", обслужващ икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда, предаде БНР.


Организацията "Природата за хората и регионите", която участва в неделната блокада на път Е-79 в подкрепа на новия закон, обаче настоя за премахване на бюрократичните пречки за развитието на туризма, включително и промяна на плановете за управление на природните паркове.

Законът за горите няма да бъде гледан в Народното събрание, докато не се постигне пълен консенсус между спорещите страни, е заявил премиерът Бойко Борисов на днешната среща. Това съобщи за “Фокус” Филип Цанов от „Природата за хората и регионите” и добави, че Борисов направил остро изказване срещу монополите.

Борисов е разпоредил на ПП ГЕРБ да подкрепят ветото на президента и законът да започне да се разглежда в парламента текст по текст от първо и второ четене нататък, предаде bTV.

„Той каза, че не дава на никой да петни името му, че има отношения, или че защитава интересите на олигарсите в какъвто и да било сектор. Категорично каза "защо вие не казвате на обществеността, че единствено при нашето правителство горският фонд се е увеличил с десет процента, по данни на Евростат". Че имаме най-добре съхранена територия, че той е бил най-ангажиран с опазването на околна среда, местил е блатни кокичета, правил е прегради за птички по магистралите, трасета за животни", разказа Цанов.

Премиерът дал пример, че положението на Витоша е трагично - "разрушени сгради, опоскани постройки, няма къде да изпиеш едно кафе".

Според Цанов земеделският министър Мирослав Найденов заявил, че държавата е категорична, че няма да допусне приватизация на горския фонд и на територии.
После се съгласиха на някакъв междинен вариант, частично, за срок от 30 години, след което територията се връща на държавата, добави той.

След срещата Найденов обяви, че все пак има сближаване на позициите горите да остават държавна собственост, но в определени територии да се издава право на строеж за определен период, предаде Дарик радио.
Тази мярка ще върви и с намаляване на таксите за инвеститорите.

Следващата среща е във вторник в Министерството на земеделието и храните.

"С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна, вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението", коментира днес президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод наложеното вето.
"Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация", добави държавният глава.

Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на закона. „Познавам региона на Банско много добре, преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, изтъкна Плевнелиев.
Президентът се обяви категорично на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

Очаква се ветото на президента върху Закона за горите да бъде гласувано тази седмица.

Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница, на контрапротест в защита на Закона за горите.
Те настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия. Протестът завърши с падане на колене на пътното платно.

В България имаме изключителни природни дадености, а живеем в мизерия, каза пред протестиращите кметът на курортната община Сапарева баня Сашо Иванов. Той допълни, че протестите ще продължат, докато парламентът не продължи започнатите промени в Закона за горите.
Дано държавата да не се огъне от този екологичен рекет, извършван върху държавните институции. За нас не е нормално една шепа хора, получаващи милиони евро от външни организации, да манипулират общественото мнение в страната, допълни Сашо Иванов.

Вчера протест на жители на Банско, Разлог и Симитли затвори временно друга част от международния път.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини