От х:

Днес в x:

Екстрасенс: Страшното мина, следват само слаби трусове

Мая Попова

Хората не трябва да се притесняват, ново земетресение със силата на това в Перник няма да има. Това заяви за Haskovo.net Мая Попова-автор на Блог, предсказващ земетресенията. От години, дамата си е извоювала репутацията на точен прогностик. в блога си предсказва земетресения, не само в България, но и по-целия свят. По думите и, сбъдват се на близо 100 %. За разлика от други, на нея не и говорят звездите. Усеща предстоящите трусове чисто физически. Седмица по-рано, за слаби трусове и до месец по рано за силни. По световната класификация, слабо е всичко под 5 по Рихтер. 

Мая твърди, че не е точно екстрасенс, но специално за трусовете не греши. И го доказва.

Земетресението което удари Перник и София в ранното утро на 22-ри май всъщност е предсказано в блога и още на 22-ри април. Дава се приблизителна дата-20-22-ри май, с локализация-централна-югозападна България. Мая обаче признава, че намалила усетения магнитуд-вместо очакваното от нея 5-5.5 по Рихтер е написала 4.5-5. Сетила се за аферата Лещански. И категорично не искала да бъде свързвана с подобни пишман предсказатели, които търсят евтина популярност, всявайки паника.

На въпросите ни как така установила у себе си тази способност, Мая чистосърдечно отговори, че няма медицински или научни доказателства. Но от 1994-та година забелязала, че чувства нещо преди земетресение. Описва го като повърхностна пареща болка в крайниците. „Като от охлузено“ допълва тя. Дамата е бивш журналист от БНТ, така че скептицизмът на професията и е характерен. Не се счита за последна инстанция, но е сигурна в това което знае и чувства. 

Впрочем нещата и се припокриват с официалните прогнози на БАН. Според сеизмолозите от академията в рамките на следващите две седмици ще има вторични трусове под и около 3 по Рихтер. Някои са направо недоловими. Има и изключения. Проф. Бойко Рангелов от БАН, цитиран от „24 часа“, вади песимистичен сценарий според който до две седмици може да се случи силен трус около 7.5 по Рихтер. 

„Нямам усещането за такъв трус, в никакъв случай. Особено пък в рамките на следващите 2 седмици“, категорична е тя. 

Според нея, сеизмолози са точни в локализацията на трусовете и тяхната сила. Губи им се обаче фактора време. Казано с прости думи, 7.5 по Рихтер може да има някога, според разломите под България, но не се знае сега или след 50 години.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини