От х:

Днес в x:

Френската кухня – истории, традиции и оригиналност

Французите приемат храненето много сериозно и не случайно в тази страна кулинарията е издигната в култ. Трудно може да намерите друга държава по света, която от векове притежава т.нар. haute cuisine или „висша кухня“. И да не забравяме - това е родината на една от най-прочутите фрази на всяка маса - Bon Appétit.

Във Франция знаят как да се наслаждават на всяко едно хранене с удоволствие, отнасят се с огромно уважение към кухнята си и това е част от традицията и историята на този народ.

В основата са „трите божествени стълба“ на френската трапеза - хляб, вино и сирене.
 


Франция
Още в Средновековието в аристократичните среди се организирали банкети, които изобилствали от многобройни блюда, които задължително се сервирали едновременно. Именно от тук идва началото и нещо много важно за френската кухня - изисканото сервиране.

Именно във Франция се раждат и прословутите звезди Мишлен, с които днес се обозначават най-добрите ресторанти. Нищо, че първоначалната идея дошла от справочник за шофьори и местата, на които могат да похапнат на път.

кокошка
Френската кухня се слави като една от най-изисканите в кулинарния свят, а нейните шедьоври отдавна са напуснали пределите на страната. Традиционните ястия са сътворени от прости съставки, но по сложен начин - сирена, масло, сметана, патици и кокошки, картофи и много чесън - това са основните продукти, използвани от френските готвачи.  

Типичното френско хранене се състои от топъл hors d'oeuvre (ордьовър) – или студен hors d'oeuvre за обяд, следван от супа, основно ястие, салата, сирене и десерт.

Франция
Когато чужденците стъпят във Франция, най-изненадващото за повечето от тях са някои традиционни деликатеси, сред които челно място заемат жабешките бутчета и любимите на французите ескарготс - охлюви, поднесени със сос от масло, магданоз и чесън...



Френската кухня е популярна и със своите сосове, които се правят с много масло, брашно, сметана, вино. Тук е родината на „светата троица“ на сосовете - беарнез, холандез и бешамел.


фоа гра
На кулинарният пиедестал е поставен и фоа гра - прочутият пастет, специално приготвен от черен дроб от угоена гъска или патица. Фоа гра е известен със своя маслен и дълбок вкус, който французите обичат да сервират в компанията на пържола. И един любопитен факт - Франция естествено е водещ производител на фоа гра в света, но на второ място се нарежда България.

Друго основно кулинарно направление, което французите са усъвършенствали, са сладкишите. Сред тях са еклерът, кроасанът и френските макарони. „Като няма хляб, яжте пасти“, гласи прочутата фраза на императрица Мария Антоанета, заради която по-късно главата й е отсечена на гилотината.
 


Франция
Друг чудесен продукт, който трябва да опитате във Франция са суровите стриди. Въпреки че има голямо разнообразие от страхотни рецепти, те най-често се поднасят в компанията на чаша шампанско или совиньон блан.

И още едно често срещано ястие от централните до южните региони е алиго, който се приготвя от смес от картофено пюре, масло, чесън, сметана и топено сирене.

 
Трябва да знаете, че във Франция никой не бърза, когато е на масата. Имайте предвид, че тук закуската не е най-важното хранене за деня, независимо, че това е родината на кроасаните. Обядът е „малко по-тежък“ и често включва предястие и основно ястие, завършващо с десерт.

Неслучайно обедната почивка на французите е минимум два часа. И като казваме минимум, няма и грам преувеличение ...

 

Ако случайно решите да опитате всички видове сирена от Франция, ще ви е необходима цяла една година - тук се произвеждат 365 вида сирене. Добавяйки и техните вариации, то цифрата надхвърля 1000.

Французите обожават да хапват и жабешки бутчета. Cuisses de grenouilles са деликатес, който местните често слагат на трапезата си. Във Франция се изяждат над 160 милиона жабешки бутчета годишно.

жабешко бутче
 

През 12-ти век френски монаси открили жабешките бутчета, тъй като месото било забранено за тях, а жабите смятали за риби. Гладуващите в онези времена бедни французи забелязали как божите служители започнали да наддават на тегло и се втурнали да ловят земноводните, които изобилствали из прованса.

Френската кухня има и още една голяма класика - лучената супа. Двете задължителни съставки са карамелизиран лук и говежди бульон. При поднасяне отгоре се поръсва с настъргано сирене и се добавят крутони, за да се напомня за първоначалния вариант на супата като храна на бедните, когато парчето сух хляб се е считало за деликатес.

Според легендата, пръв сготвил лучена супа Луи XV. При един от ловните си излети, късно вечерта кралят огладнял, но в ловната хижа имало само малко лук, масло и шампанско. Той смесил всички налични продукти и така се получила любимата на всички французи лучена супа.

Всички френски деликатеси разбира се се консумират в компанията на божествено вино - в тази държава се пие най-много вино на глава на населението в световен мащаб - около 60 литра годишно на човек.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини