От х:

Днес в x:

Част от наследниците на Пангаловата къща искат да я дарят на Община Смолян

    /Видео от срещата ще излъчим в "Новините" на регионална телевизия еТВ на  2.05 от 19.30 часа само в мрежата на ЕСКОМ/

    Снощи в залата на Читалище "Балкански просветител" в смолянския квартал Райково се събраха десетки смолянчани. Повод за срещата бе обсъждане за спасяване на Пангаловата къща в квартала. На срещата присъстваха зам.-кметовете инж. Мариана Цекова и Милен Журналов, както и общински съветници от ПП-ДБ, ГЕРБ и "Движение Нашият град".

    Както неведнъж СмолянБГвести писа, за спасяването на емблематичната сграда бе създаден инициативен комитет, който да търси начин да я съхрани. От години с подписки и петиции райковци алармират, че Смолян може безвъзвратно да загуби един от своите символи – Пангаловата къща, която бавно, но сигурно се руши. Къщата е смятана за най-добрия образец на родопската архитектура. Институциите до сега "вдигаха рамене", с обяснението, че наследниците са много и между тях няма разбирателство за бъдещето на къщата. 

    Снощи на срещата обаче се оказа, че поне двама от наследниците през годините назад са се опитали да дарят дяловете си на Общината, но не получили съгласие, каза адв. Стоян Марев. "Защо и как се е получило няма да ровим, но общината е изпуснала тази възможност", каза още адв. Марев. Не стана ясно обаче през кои години и управление се е случило това. 

    Пред множеството арх. Мария Чапкънова-Люнчева обяви, че се е заела лично с каузата за спасяване на къщата. Тя успяла да се свърже с наследници, които притежават по-голяма част от дяловете на имота. От думите й стана ясно, че те са готови да дарят къщата и прилежащите имоти на Община Смолян. Притежаващите обаче терените, около къщата щели да направят дарението "под условие". Парцелите да останат за обществено ползване и да не се застрояват. "Там обаче има продаден терен с издадени документи с намерения за строеж. Самият факт, че досега обаче там не се е строило е Божа работа. Знак, че трябва да действаме. Този, който е дал терена и този, който го е купил знаят, че нещата не са читави, не са както трябва", допълни още арх. Люнчева. Инж. Цекова й отговори, че това също се е случило преди тя да стане зам.-кмет. В крайна сметка на събранието се обединиха около идеята, че трябва да се съберат документите за дарение от наследниците.

    Адвокат Димитър Кисьов се ангажира безвъзмездно да помага на арх. Люнчева. Оказа се, че наследниците на Пангаловата къща са различни от наследниците на прилежащите около нея терени. Стана ясно, че кметът Николай Мелемов е обещал, че администрацията ще съдейства на инициативния комитет. 

    "Общината трябва да придобие поне 51 процента от дяловете, за да може да предприеме мерки за реставриране и прочие на къщата. Иначе всеки един акт на кмета е лесно атакуем в съда. Всеки един от наследниците може да го жали и да спечели", каза още Цекова. 

    Към петициите на жители на Смолян за спасяване на обявената за паметник на културата къща се присъедини и арх. Живко Железов, който е изпратил писмо до президентството, търсейки съдействие за възстановяване на архитектурната ценност.

    Пангаловата къща е оценена като паметник на културата с архитектурно и художествено значение. Сградата е построена през 1860 г., като с размерите си и пищната си архитектура е била сред най-големите къщи за времето си, с над 850 кв. м. разгърната площ, допълни арх. Люнчева. Разрухата на архитектурния паметник е свързана с периода, след като е реституиран. Множеството наследници не влагат средства за ремонт, реставрация и стопанисване на имота. Последната инвестиция в опазването на сградата е направена от държавата през 90-те години на миналия век, изпълнявайки проект за реставрация и укрепване на конструкцията.  

    Видео от срещата ще излъчим в "Новините" на регионална телевизия  еТВ  на  2.05 от 19.30 часа само в мрежата на ЕСКОМ.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини