От х:

Днес в x:

„Уестингхаус“ подписа меморандуми с български доставчици за съвместно участие при изграждането на новите ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“

Компанията „Уестингхаус електрик“(Westinghouse Electric Company) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северна България и на други площадки в региона, съобщиха от компанията. Оттам обясняват, че подписването е продължение на проведения през февруари симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния им ангажимент да разширяват веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги. Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са „Атоменергоремонт“ АД, „Булмашинъри Ентърпрайсис“ ООД, „Бюро Веритас България“, „Централна енергоремонтна база“ ЕАД, „ЕЛИЯ“ АД, „Енергоремонт-Гълъбово“ АД, „Химмаш“ АД,  „Индъстриал Партс“ ЕООД (Industrial Parts), „КМС“ АД, „Краностроене Инженеринг“ ЕООД, „МТГ-Делфин“ АД, „ПОДЕМКРАН“ АД, „Тиа Лоджистикс“ ЕООД ( Tia Logistics), „ТМ ИНОКС“ ЕООД, „Биомашиностроене“ АД, „Булармекс-ИК“ АД и „Микромет“ АД.

„Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел“, каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“. „Щастливи сме от присъствието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи местни доставчици към проекта. Подписването на днешните споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология и подчертава икономическото въздействие, което проектът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на „Уестингхаус“ и за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които компанията планира да реализира в Европа“, каза още той.

„Уестингхаус“ има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят и днес сме щастливи да я разширим с водещи компании от България, за да гарантираме успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в „Уестингхаус“. „Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред“, отбеляза той.

От „Уестингхаус“ припомнят, че през юни 2023 г. компанията сключи договор за предварителни инженерни дейности с „АЕЦ Козлодуй- Нови мощности“, а през октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с пет други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

От компанията отбелязват, че AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един мегават електроенергия (MWe). Посочват още, че в САЩ, на площадката на АЕЦ „Вогтъл“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на тази година. Други четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000 вече беше избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също е обект на интерес от изграждане на други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и САЩ, посочват от компанията.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини