От х:

Днес в x:

12 °C

Едва 20 процента посещаемост през юли очакват в туристическия Златоград

Сериозен спрад на туристите има в Златоград заради епидемията от Ковид-19. През юли се очаква посещаемостта в родопския град да е едва около 20 процента. До сега община Златоград остана единствената в Смолянска област, където няма регистриран случай на коронавирус. Във всички хотели и къщи за гости се спазват задължителните противоепидемични мерки и въпреки това туристите драстично са намалели.
"През юни имахме едва 40 процента пълняемост на местата за настаняване, а за юли очакваме едва 20 процента посещаемаст", казва Александър Митушев - собственик на единствения в страната мастен Етнографски ареален комплекс.
Уличките на етнографския комплекс в Златоград отдавна не са били толкова пусти. Работилничките и кафенетата работят, но туристите са малцина, предимно семейства.
За спада на туристите заслуга има и затворения от месеци граничен пункт с Гърция. В Златоград приемат мярката със смесени чувства. Първоначно е било добре, заради многото заразени в района на Ксанти и поставената под карантина съседна гръцка община Мики. Карантината вече е отменена, но пункта при Златоград остава затворен. Така в туристическия град идват малко гърци, пътуващи през Маказа. А големите групи, характерни за този период на годината, ги няма, допълва Митушев.
Коронавирусът се отрази и на богатия културен календар в Златоград. Някои от емблематичните събития, като празникът на родопското чеверме, бяха отменени. Други са планирани да се проведат, но в условията на пандемия.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини