От х:

Днес в x:

32 °C

Изключително топлото време над Антарктида причинява екстремна жега и суша в Австралия, предупреждават изследователи

Промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс определят по-високи от обичайните температури и метеорологичните условия в Австралия, предупреждава международно проучване.

"Досега вниманието е съсредоточено върху значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва авторът на изследването д-р Гизлен Боша, научен сътрудник в Центъра за екстремен климат и Училището за Земята, атмосферата и околната среда в университета Монаш (Австралия).

"Нашето изследване е важно, защото е първото по рода си, което идентифицира и количествено определя пряката връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и австралийските екстремни горещини и суша в края на пролетта и началото на лятото“, каза тя. "Това има голямо значение за предсказуемостта на екстремния климат в Австралия, както и вероятно други региони на Южното полукълбо."

Австралийските екстремни горещини и суша могат да имат пагубно въздействие върху човешкото здраве и ресурси и природните екосистеми, особено когато тези условия не са предвидени.

Проучването показва, че промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс могат да окажат решаващ ефект върху повърхностния климат в Австралия - отслабването на тези ветрове през пролетта води до по-високи температури, по-ниски валежи и увеличаване на топлинната вълна и пожароопасните метеорологични условия през края на пролетта до началото на лятото.

"Нашите открития могат да ни помогнат да прогнозираме и да се подготвим навреме за тези екстремни събития в Австралия и вероятно в други региони на Южното полукълбо", казва съавторът на изследването доцент Джули Арбластър, също от Училището за Земята, атмосферата и околната среда на университета Монаш.

Изследователите използват климатични наблюдения от 1979 до 2016 г., за да идентифицират години на силно стратосферно затопляне (или силно отслабване на полярния вихър). Така те изчислили вероятността да има екстремни горещи и сухи условия над Австралия през тези години в сравнение с други.

Те откриват, че вероятността за екстремни горещини и суша изглежда се увеличава с около четири до осем пъти, когато има значително отслабване на полярния вихър.

Д-р Еун-Па Лим каза, че в Южното полукълбо полярният вихър има тенденция да се променя само умерено, с изключение може би на септември 2002 г., когато се наблюдава голямо стратосферно затопляне.

"Ето защо досега много внимание беше насочено към значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва тя. "Но сега знаем, че има пряка връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и крайните горещини през пролетта до началото на лятото в Австралия."

Изследването, ръководено от д-р Юн-Па Лим от Бюрото по метеорология, е публикувано в списанието Nature Geoscience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини