От х:

Днес в x:

12 °C

Изключително топлото време над Антарктида причинява екстремна жега и суша в Австралия, предупреждават изследователи

Промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс определят по-високи от обичайните температури и метеорологичните условия в Австралия, предупреждава международно проучване.

"Досега вниманието е съсредоточено върху значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва авторът на изследването д-р Гизлен Боша, научен сътрудник в Центъра за екстремен климат и Училището за Земята, атмосферата и околната среда в университета Монаш (Австралия).

"Нашето изследване е важно, защото е първото по рода си, което идентифицира и количествено определя пряката връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и австралийските екстремни горещини и суша в края на пролетта и началото на лятото“, каза тя. "Това има голямо значение за предсказуемостта на екстремния климат в Австралия, както и вероятно други региони на Южното полукълбо."

Австралийските екстремни горещини и суша могат да имат пагубно въздействие върху човешкото здраве и ресурси и природните екосистеми, особено когато тези условия не са предвидени.

Проучването показва, че промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс могат да окажат решаващ ефект върху повърхностния климат в Австралия - отслабването на тези ветрове през пролетта води до по-високи температури, по-ниски валежи и увеличаване на топлинната вълна и пожароопасните метеорологични условия през края на пролетта до началото на лятото.

"Нашите открития могат да ни помогнат да прогнозираме и да се подготвим навреме за тези екстремни събития в Австралия и вероятно в други региони на Южното полукълбо", казва съавторът на изследването доцент Джули Арбластър, също от Училището за Земята, атмосферата и околната среда на университета Монаш.

Изследователите използват климатични наблюдения от 1979 до 2016 г., за да идентифицират години на силно стратосферно затопляне (или силно отслабване на полярния вихър). Така те изчислили вероятността да има екстремни горещи и сухи условия над Австралия през тези години в сравнение с други.

Те откриват, че вероятността за екстремни горещини и суша изглежда се увеличава с около четири до осем пъти, когато има значително отслабване на полярния вихър.

Д-р Еун-Па Лим каза, че в Южното полукълбо полярният вихър има тенденция да се променя само умерено, с изключение може би на септември 2002 г., когато се наблюдава голямо стратосферно затопляне.

"Ето защо досега много внимание беше насочено към значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва тя. "Но сега знаем, че има пряка връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и крайните горещини през пролетта до началото на лятото в Австралия."

Изследването, ръководено от д-р Юн-Па Лим от Бюрото по метеорология, е публикувано в списанието Nature Geoscience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини