От х:

Днес в x:

Турция не допусна германски депутати в базата Инджирлик

Анкара спря достъпа на германски политици до военната база Инджирлик. Берлин се ядоса и обяви, че ще премести военните си в Йордания.

Турция не е разрешила на няколко германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военновъздушна база Инджирлик, която се намира в близост до сирийската граница, съобщиха лица, запознати със случая, цитирани от ДПА и БТА.

Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операцията на коалицията за борба срещу "Ислямска държава", посочва ТАСС.

Турските власти бяха въвели аналогична забрана за посещения в Инджирлик за германски депутати, след като през миналата година Бундестагът прие резолюция, осъждаща арменския геноцид.

Берлин осъди строго „неприемливия“ отказ на Анкара да допусне депутати от Бундестага до базата Инджирлик, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Заради забраната германското правителство в момента обмисля да изтегли войниците си от базата, казаха източниците пред ДПА.

Сега Германия ще "търси алтернативни места" за своя военен персонал, който е част от международната коалиция срещу групировката „Ислямската държава“, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт.

Йордания предлага "най-добрите условия", добави говорител на министерството на отбраната в Берлин.

В последните дни на април канцлерът Ангела Меркел заяви, че действията на турското правителство "тежко обременяват" германско-турските отношения. Думите й бяха по повод вълната арести на "гюленисти" в Турция. Меркел акцентира и на отношението на Турция към Дениз Юджел, германски журналист, задържан близо до Истанбул, което е "несъвместимо с върховенството на закона".

В първите дни на месец май пък Щефен Зайберт беше категоричен, като каза, че германското правителство няма да допусне гласуване в Германия на възможен референдум за връщане на смъртното наказание в Турция, за какъвто намекна президентът Ердоган. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини