От х:

Днес в x:
Предлага по договаряне

Вадене на Мъдрец във “Ведра Дентал” Стоматологична клиника

Обява №63645

Отстраняването на мъдреците, известни още като трети кътници, е обичайна стоматологична процедура. Екстракцията на мъдрец често е необходима, когато тези зъби се засегнат, което означава, че нямат достатъчно място, за да изникнат правилно или да растат в права позиция. Процесът на вадене на мъдрец обикновено включва следните стъпки:

Консултация: Преди екстракцията ще имате консултация с вашия зъболекар или орален хирург. Те ще прегледат зъбите ви и ще направят рентгенова снимка, за да оценят позицията на вашите мъдреци и да определят най-добрия курс на действие.

Анестезия: В деня на процедурата вашият зъболекар ще приложи локална упойка, за да изтръпне зоната около зъба или зъбите, които се изваждат. В някои случаи те могат да използват обща анестезия, особено ако се отстраняват множество зъби или ако предпочитате да сте в безсъзнание по време на процедурата.

Екстракция: След като анестезията подейства, зъболекарят ще започне процеса на екстракция. Те ще направят разрез в тъканта на венците за достъп до зъба и може да се наложи да премахнат малко кост около зъба или да го разделят на по-малки части за по-лесно изваждане. След това зъбът ще бъде внимателно изваден от гнездото си.

Зашиване и опаковане: След като зъбът бъде изваден, може да се наложи вашият зъболекар да зашие разреза, за да насърчи правилното зарастване. В някои случаи те могат да поставят марля в мястото на екстракция, за да помогнат за контролиране на кървенето и да улеснят образуването на кръвен съсирек.

Процесът на възстановяване след отстраняване на мъдрец обикновено протича в няколко фази:

Фаза 1: Непосредствен следоперативен период (първите 24-48 часа)

Кървене: Известно кървене е нормално веднага след процедурата. Ще бъдете инструктирани да захапете марлени тампони, за да контролирате кървенето и да ги смените, ако е необходимо. Подуване: Подуването и натъртването на лицето са често срещани след екстракция на мъдрец, достигайки своя връх през първите 48 часа. Управление на болката: Ще ви бъдат предписани лекарства за болка, за да се справите с дискомфорта по време на първоначалния период на възстановяване. Почивка и възстановяване: Важно е да се успокоите през първите няколко дни, като избягвате напрегнати дейности, за да позволите на тялото ви да се излекува. Фаза 2: Подостър период (2-7 дни)

Подуване и посиняване: По време на тази фаза подуването и посиняването трябва постепенно да отшумят. Устна хигиена: Ще трябва да поддържате добра устна хигиена, като внимателно изплакнете устата си със солена вода или антисептична вода за уста, както е указано от вашия зъболекар. Избягвайте четкането близо до мястото на екстракция през първите няколко дни. Мека диета: Придържайте се към меки, хладни и лесни за дъвчене храни по време на тази фаза, за да избегнете нарушаване на мястото на екстракция. Фаза 3: Пълно излекуване (1-2 седмици или повече)

Болка и подуване: всяка остатъчна болка и подуване трябва да продължи да намалява с течение на дните. Отстраняване на шевове: Ако са използвани неразтворими шевове, вашият зъболекар ще ги премахне по време на преглед. Възобновяване на редовните дейности: Можете постепенно да възобновите нормалните си дейности, но избягвайте изморителни упражнения, докато не се възстановите напълно. Последващи прегледи: Вашият зъболекар ще насрочи последващ преглед, за да наблюдава процеса на оздравяване и да се увери, че няма усложнения. Важно е да следвате внимателно следоперативните инструкции на вашия зъболекар и да се свържете с него, ако имате някакви притеснения или изпитвате силна болка, прекомерно кървене или признаци на инфекция, като постоянна температура или отделяне на гной от мястото на екстракция.

Последни новини