От х:

Днес в x:

В Кърджали се проведе 28-та национална конференция на учителите по немски език

Изображение 1 от 2

    Учителят по немски език в България, както в средното образование, така и в висшето и начина на преподаване на немския език, бяха във фокуса на вниманието на проведената в Кърджали  тридневна национална среща на Дружеството на учителите по немски език в страната ни.

    28-мата конференция бе открита малко след 17,00 часа в петък в конферентната зала на хотел „Арпезос“. Събитието бе под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на ФРГ в България Негово превъзходителство господин Херберт Салбер, с подкрепата на „Гьоте институт“ България, Фондация „Ханс Зайдел“ България, Министерството на образованието и науката и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учители към Тракийски университет-Стара Загора. Съорганизатор на проявата бе Езикова гимназия „Христо Ботев“ Кърджали.

    Преди началото на форума  посланика на Германия бе посрещнат  в учебното заведение  с гвардейски шпалир, фанфарна музика и посрещнат с хляб и сол по български обичай. След това в актовата зала  гостите бяха  приветствани от госпожа Йорданка Чавдарова, която изрази своята благодарност към немската държава за възможностите, които немски образователни институции предоставят на ученици и учители, за да бъдат всички те мотивирани,  с желание да овладяват и разпространяват немския език. Изявени ученици от всички паралелки, изучаващи езика на Гьоте и Шилер представиха в презентация  възможностите, които училището им предоставя и успехите и постиженията на възпитаниците на училището в различни олимпиади, състезания и конкурси.  Немски езикови дипломи, DAAD стипендии за обучение в Германия, PAD стипендии за пътуване в Германия, работа  в международни проекти с немски партньори, стипендии за дуално обучение, олимпиада на МОН, състезания на Клетт и Гьоте институт, фестивал на немския театър – многоброен и дълъг бе списъкът от постижения представен пред гостите.

    Посланик Салбер бе силно заинтригуван от многообразието от изяви, свързани с родния му език,  както и впечатлен от многобройните отличия и награди, спечелени от учениците. Той изказа своето задоволство от високото ниво на владеене на езика, представено му в изказванията на учениците и благодари на учителите  и ръководството на училището за полаганите от тях усилия за подпомагане на българските младежи при усвояването на немския език, както и за неговото  разпространение. „Младите хора са бъдещето на Обединена Европа и виждайки вас и вашите постижения, аз съм сигурен, че във ваше лице виждам как този проект ще продължи да се развива и съществува успешно“.

    След посещението в Езиковата гимназия господин Салбер откри 28-та конференцията на Сдружението на учителите по немски език. Присъстващите бяха поздравени и от Анета Генкова - ръководител на отдел „Култура“ в посолството на Република Австрия, която насочи вниманието към конкретните параметри на срещата.

    „Знанията по чужди езици са и ще бъдат все по-важни в нашето глобализирано  информационно общество, защото многоезичността не само прави възможен междукултурния диалог, но и стимулира. Знанията по чужди езици  имат не  само  практическа полза за икономиката, но и допринасят за актуалното развитие в Европейския съюз. Немско говорещите имат по-голям шанс на европейският пазар на труда. Затова компетентността на българските учители по немски, които са най-важните посредници на немския език и култура,  ще са от все по-голямо значение.“, подчерта в словото си г-жа Генкова.

    От името на един от организаторите на срещата „Гьоте институт“ г-жа Брахман Босе също се обърна към участниците в срещата. Тя припомни, че през тази година за пореден път ще бъде направено преброяване на учещите немски език по света и подчерта, че през 2015 г. те са били 15 милиона, като сто хиляди от тях  в България.

    „Впечатляващото е че 98 процента от учещите немски го правят в училище. Тоест при вас. И вие като учители по немски имате  решителното влияние върху тях - първо да ги мотивирате в училище, за да го учат после и като студенти“. каза Брахман Босе.

    От името на „Гьоте институт“ тя отправи покана към участниците в срещата и техните възпитаници да се включат в третата организирана седмица на немския език в България през тази година, която е с продължителност почти месец и ще се проведе от 24 май до 22 юни.

    Приветствие към участниците в конференцията поднесе и зам.кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, която пожела  успешна и градивна работа по време на форума.Тя прочете и поздравителния адрес от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, в което се казва:

    „Бих искал да отбележа че съм силно впечатлен от поредицата семинари, които не само насърчават интереса на младите хора към немския език, но и подчертават по убедителен начин възможността за реализация на младите хора, съдейки по многобройните ни студенти  възпитаници на езиковата гимназия продължаващи своето образование в Германия. Високо оценявам  ролята на учителите и преподавателите в търсенето на нови и ефективни форми в образованието за проведените под тяхно ръководство и участие олимпиади, турнири, конкурси и празници на немски език. Събитие като днешното доказва, че споделянето на добрите практики създава благоприятна среда  за мултиплициране на знанието и опита сред специалистите в тази област“.

    В националната конференция продължила до 31 март се включиха близо 150 учители по немски език от цялата страна. Те имаха възможност да дискутират актуални въпроси свързани с преподаването на немския език, да коментират  практически задачи и да получат информация за различни квалификационни програми и курсове.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини