От х:

Днес в x:

8 °C

Министър Ангелкова в Нареченски бани: Полагаме усилия да обновим базата за балнео- и СПА услугите

Създадохме 7 балнео- и СПА дестинации съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, които да популяризират страната ни като място с голям потенициал за лечение и профилактика на различни болести. От проучванията, които направихме, констатирахме, че с течение на времето специализираната база за тези услуги не се използва достатъчно и на места е дори занемарена. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Нареченски бани. Селото има статут на национален курорт и е известно с лековитите си минерални води. Министър Ангелкова се срещна с кмета Васил Куртев и обсъди с него възможностите за съвместни прояви, които да промотират местния туризъм.

Тази година сме се ангажирали да представяме по-малките населени места, които имат добри възможности в този подсектор, поясни министър Ангелкова. Работим основно в две посоки - да се акцентира върху изключителната важност на балнеологията и ние ще положим максимални усилия да я популяризираме. И второ, в партньорство с Министерството на здравеопазването подготвяме списък с възможни проекти, които да представим за публично-частно партньорство, каза още тя. Освен това в Закона за туризма са посочени приоритетни условия за курортите, и в частност за националните курорти, сред които в частта за балнеология е и Нареченски бани. Три години работихме усилено, за да направим националните курорти с особен статут, което ще важи и за Нареченски минерални бани като балнеолечебен курорт от национално значение, акцентира министър Ангелкова.

В момента разработваме втория етап от Инвестиционната карта в туризма, която създадохме. В рамките на Международното туристическо изложение ITB в Берлин проведохме форум с представители на германските здравни каси и през този април предстои те да направят обиколка в България. Така ще могат на място да се запознаят с възможностите за висококачествени балнео-, СПА и уелнес услуги у нас, за да изпращат повече техни потребители в страната ни, стана ясно от думите й. Както в Наречен, така и в Сапарева баняq водите са на едно от първите места по минерализация и лечебни качества. Ще съдействаме този ресурс да бъде използван пълноценно, каза още министърът.

Кметът на Нареченски бани Васил Куртев благодари на министъра за вниманието към района и представи потенциала му като природни, културно-исторически и лечебни дадености, които могат да привличат по-голям брой туристи. Народният представител от ГЕРБ Христо Грудев, който също участва в срещата, поздрави министър Ангелкова и нейния екип за усилията да насърчат устойчивото развитие на туризма и в по-малките общини.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини