От х:

Днес в x:

23 °C

В МБАЛ Хасково мерят кръвната захар безплатно през ноември

В МБАЛ Хасково мерят кръвната захар безплатно през ноември

Във връзка със Световния ден на Диабета „МБАЛ - Хасково” АД предлага на своите пациенти безплатно измерване на

Само на 2 ноември в часовете 10 до 13.30 ч. ще се определят нива на гликиран хемоглобин, които ще се отчитат веднага, но тестовете са ограничени, предупреждават от болницата. Измерването на гликирания хемоглобин е златен стандарт за цялостен диабетен контрол и ефективност на прилаганото лечение. Той представлява трайно и уникално съединение на глюкозата с хемоглобина на червените кръвни телца. Стойността обективно показва средното ниво на кръвната глюкоза, което е било поддържано през изминалите 90 дни, без да се влияе от стойността в момента на провеждане на изследването.

В дните от 5 до 9 ноември ще се измерват нивата кръвна захар чрез глюкомери. И двете акции ще са в Диабетния център в Първо вътрешно отделение при „ МБАЛ- Хасково” АД.

Измерването ще се извършва след предварително записан час в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606 732 в дните от 30 октомври до 1 ноември от 10 ч. до 13 часа.

Кампанията е по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември, чиято цел е да се повиши информираността за това заболяване.

Традицията да се отбелавзва този ден, стартира по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от з аболяването.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Над половин милион българи са болни от диабет, още 200 000 страдат от заболяването.

Haskovo.net
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини