От х:

Днес в x:

9 °C

Определена е причината за аварията на ракетата "Союз"

Експертите, които участват в разследването на причините за аварията на ракетата носител "Союз-ФГ" с пилотируемия кораб "Союз МС-10", смятат, че инцидентът се дължи на грешка при сглобяването на ракетата. Това отхвърля версиите за заводски брак и конструкторска грешка, съобщава "Коммерсантъ".

След аварията обломките от ракетата са били доставени в самарския ракетно-космически център "Прогресс" за оглед и анализ. Специалистите считат, че до аварията са довели неизпавности, допуснати при стиковането на страничните блокове на втората степен на ракетата при монтажа им на космодрума "Байконур".

Вероятно повредата е била нанесена при вдигането на страничния блок с подемен кран. Докладът за причините за аварията ще бъде готов до края на седмицата.

Комисията на Роскосмос и следствието са определили вероятните виновници за повредата на датчика на ракетата носител , съобщи РИА Новости, като се позовава на свой източник на космодрума Байконур. Вина босят не само тези, които конкретно са направили нещо не както трябва, но и ръководителят и контрокьорите, казва източникът. Всички те за записани в "бордовите журнали" на монтажа, в които е описано всички, което е извършено на Байконур от момента на пристигането на частите до изстрелването на ракетата.

Аварията със "Союз" стана на 11 октомври, на 119-тата секунда след изстрелването на ракетата. Двигателите на втората степен се изключиха при отделянето на страничните блокове от централния. Екипажът, който летеше за мисии 57/58 на МКС, извърши аварийно кацане и се приземи в Казахстан. 

След аварията на земята около космодрума "Байконур" паднаха 22 тона гориво, но властите отчитат, че не са превишени допустимите концентрации.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А.
    А.В.
    2 0
    18:57, 19 окт 2018
    Не знам кое е по-страшно, това че пишете на "Фонетика", въпреки че отдавна "Кирилицата" е интегрирана в операционните системи и клавиатури или това че преди да публикувате не си проверявате писанието за правописни грешки?
Последни новини