18 °C

Хасковлии негодуват срещу антена на мобилен оператор, смъртността се повишила

Граждани от хасковския квартал Червена стена негодуват срещу антена на мобилен оператор, монтирана върху кооперация на улица „Тракия“ 70 в Хасково. В тази връзка около 30 души се събраха до жилищната сграда тази сутрин, за да изразят недоволството си. Те настояват да не се подновява договора между компанията и обитателите от кооперацията.

Живущите в района на антената, поставена преди 10 години със съгласието на обитателите в блока, настояват тя да бъде премахната и по възможност да бъде монтирана на по-отдалечено място. Причината за броженията им са опасенията, че съоръжението влияе на здравето им. По думите им зачестили необяснимите смъртни случаи на здрави хора в трудоспособна възраст. Увеличил се и броят на хората с онкологични и хронични заболявания. Според тях това се получило в резултат на вредното влияние, което според тях оказва антената. Подкрепят твърденията си с медицински проучвания.

„Искаме да не се подновява договора, защото антената влияе на здравето на хората. От 3 къщи всички са болни, има починали десетима души за 10 години“, каза Ася Котетерова. Нейният съсед Алипи Милев заяви, че преди около два-три месеца внезапно починал 57-годишен мъж, живеещ на четвъртия етаж в кооперацията. Той поясни, че преди време разговаряли за проблема с живущите в кооперацията, които ги уверили, че договорът няма да бъде подновен. Наскоро обаче случайно разбрали, че ще бъде преподписан.

Обитателите в района са събрали подписка, в която 127 души са положили своя параф. Ангажирали са адвокат, който е подготвил жалба до различни институции за вземане на отношение по повод искането на гражданите. „Копия от жалбата ще бъдат изпратени до кмета на общината, до председателя на Общинския съвет, до РЗИ – Хасково, РИОСВ – Хасково, до Районна прокуратура – Хасково, до мобилния оператор и до омбудсмана на Република България“, обясни юристът Тодор Ташев.

По думите на жалващите се не всички от живущите в кооперацията с антената са съгласни за продължаване на договора за съоръжението. „Това от своя страна е в пълно противоречие с изискванията на ЗУТ и Наредбата за временни преместваеми обекти и елементи от градското обзавеждане на община Хасково“, смята адвокатът.

Потърсен за коментар домоуправителят на кооперацията Бончо Славов обясни, че текат процедури по подновяване на договора. „Ако докажат, че антената е вредна за здравето на околните, договорът няма да бъде подновен“, заяви той. Според него в случая се касае за съседска завист, тъй като обитателите в кооперацията получават финансови средства за наем на монтираната антена.

По казуса изпратихме писмено запитване до мобилния оператор, откъдето очаква становището им.

Анета Кутелова


19 Коментара

Хороскоп за 19.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини