От х:

Днес в x:

18 °C

Хасковлии негодуват срещу антена на мобилен оператор, смъртността се повишила

Граждани от хасковския квартал Червена стена негодуват срещу антена на мобилен оператор, монтирана върху кооперация на улица „Тракия“ 70 в Хасково. В тази връзка около 30 души се събраха до жилищната сграда тази сутрин, за да изразят недоволството си. Те настояват да не се подновява договора между компанията и обитателите от кооперацията.

Живущите в района на антената, поставена преди 10 години със съгласието на обитателите в блока, настояват тя да бъде премахната и по възможност да бъде монтирана на по-отдалечено място. Причината за броженията им са опасенията, че съоръжението влияе на здравето им. По думите им зачестили необяснимите смъртни случаи на здрави хора в трудоспособна възраст. Увеличил се и броят на хората с онкологични и хронични заболявания. Според тях това се получило в резултат на вредното влияние, което според тях оказва антената. Подкрепят твърденията си с медицински проучвания.

„Искаме да не се подновява договора, защото антената влияе на здравето на хората. От 3 къщи всички са болни, има починали десетима души за 10 години“, каза Ася Котетерова. Нейният съсед Алипи Милев заяви, че преди около два-три месеца внезапно починал 57-годишен мъж, живеещ на четвъртия етаж в кооперацията. Той поясни, че преди време разговаряли за проблема с живущите в кооперацията, които ги уверили, че договорът няма да бъде подновен. Наскоро обаче случайно разбрали, че ще бъде преподписан.

Обитателите в района са събрали подписка, в която 127 души са положили своя параф. Ангажирали са адвокат, който е подготвил жалба до различни институции за вземане на отношение по повод искането на гражданите. „Копия от жалбата ще бъдат изпратени до кмета на общината, до председателя на Общинския съвет, до РЗИ – Хасково, РИОСВ – Хасково, до Районна прокуратура – Хасково, до мобилния оператор и до омбудсмана на Република България“, обясни юристът Тодор Ташев.

По думите на жалващите се не всички от живущите в кооперацията с антената са съгласни за продължаване на договора за съоръжението. „Това от своя страна е в пълно противоречие с изискванията на ЗУТ и Наредбата за временни преместваеми обекти и елементи от градското обзавеждане на община Хасково“, смята адвокатът.

Потърсен за коментар домоуправителят на кооперацията Бончо Славов обясни, че текат процедури по подновяване на договора. „Ако докажат, че антената е вредна за здравето на околните, договорът няма да бъде подновен“, заяви той. Според него в случая се касае за съседска завист, тъй като обитателите в кооперацията получават финансови средства за наем на монтираната антена.

По казуса изпратихме писмено запитване до мобилния оператор, откъдето очаква становището им.

Анета Кутелова


19 коментара

 • 1
  Жи
  Живущ в кв.Орфей
  35 -7
  15:05, 11-09-2018
  Да се прекратят договорите и на мобилните оператори с антени в кв.Орфей бл.12 и бл.10Б Близо до тях има училище и много други жилищни сгради.А вълните се разпространяват надтрани и стедвт и на околните,но тяхното съгласие не е искано.Трабва да има и определено разстояние което не е спазено между отделните сгради!!!Също не се плаща данък за наемите прибрани от обитателите в блока за взет наем от мобилните оператори.Институциите да се самосезират и да проверят дали са безопасни за здравето тези антени в целия град.Кой замерва излъчването им??? На запад са извън населените места.Мибилните оператори са на чужди компании и не спазват законите в нашата страна.А нашите инстанции нехаят поначало.!!!!! Всички трябва да се интересуваме повече от подобни неща,и да изискваме информация от община Хасково.
 • 2
  Жи
  Живущ в кв.Орфей
  36 -7
  15:14, 11-09-2018
  Пълна проверка от службите нс всички антени в града !!!Разрешителни зс постявяне и от кого са издадени??? Здравните служби да замерят излъчването им, защото много вредят на хората.Има купища информация от доста години по тези въпроси в цялата страна.В големите градове се е стигало до съд.Обсъжда се и до там.Вземете се в ръце вече и работете по въпроса.Кмета да даде информация!!!
  • 00
   001
   27 -18
   15:34, 11-09-2018
   Ако не ползваш телефон да речем че съм съгласен с теб но едва ли нямаш такъв в джоба си!!!!Телефона също приемайки и излъчвайки радиовълни би следвало да ти влияе и то повече защото го носиш постоянно в теб или е в непосредствена близост!!!!Защо докато нямаше кабелна телевизия и тв кулата на червена стена която е в непосредствена близост до къщите на живущите там не пречеше на никого години наред а сега антените на мобилните оператори ви пречат!!!???
  • 00
   002
   12 -4
   19:40, 11-09-2018

   Донякъде съм съгласен с 001, обаче само донякъде.Част от антените наистина са много вредни.Има различни видове антени.Аз не съм чул от общината да са дали разрешение на операторите точно за тези съоръжения да се слагат на блоковете.Липсва информация от операторите, а тези които издават разрешения едва ли са експерти по тази технология.Операторите много добре знаят кои са много вредни антени и къде ги слагат.Истината е че управляващите нехаят, те не разбират че има разлика, за тях всички антени са еднакви.Обаче не е така и е необходим много строг контрол.Възможно е точно тези антени за които се протестира да не създават проблеми, възможно е и да създават.Не е достатъчно просто да се сключи договор между блока и живущите вътре.Според мен е крайно време преди да се сложат антени на блок Оператора да защити тезата си че са безопасни първо пред определена комисия.Понякога (зависи какво е съоръжението) страдат много повече комшиите.Така че необходим е много повече контрол, ама кой му пука.Население ще, умирали, много важно ...ние да си управляваме, пък те да ни на занимават с такива глупости! Ама не са глупости!А колкото до мобилтите телефони - ето тук наистина съм съгласен с 001.Много голям е и проблема когато слагате до главата си да ви облъчва при всеки разговор мобилния си телефон.Все едно сте навряли главата си в микровълнова печка.И колкото повече говорите, толкова повече главата ви е в печката.Това е много вредно, независимо колко безплатни минути са ви дали мили хора!Мислете уважаеми граждани и искайте да се правят проверки защото държавата нехае и никой няма да се погрижи за вас ако сами не се погрижите.И понеже времето е такова че никой не може без мобилния си телефон, поне се скитасвайте и не правете дълги разговори защото нали се сещате за печката.

 • 3
  Ге
  Гергана
  33 -8
  15:54, 11-09-2018
  Доказано е, че антените на мобилните оператори вредят много! Който не вярва нека се разрови в интернет и прочете малко по темата. Браво на хората, че протестират. В нормалните държави тези антени на мобилните оператори са извън населените места. От здравето по ценно няма! Не го продавайте за няколко сребърника.
  • Сп
   СПРАВКА СЪС ЗАКОНИТЕ:
   2 0
   11:37, 12-09-2018
   Наредба №19 от 1991г. За пределнодопустимите нива на електромагнитните полета в населените територии - попитайте чичко Гугъл за нея и отделете 10 минути да я прочетете.
 • 4
  Няма дъно невежеството на съветският народ. Пият вода която е с от 3 до 12 пъти завишена норма на алфа частици и от 3 до 5 пъти завишена норма на съдържание на уран, хранят се с палмово сирене и кисело млеко приготвено на 90% от сухо мляко, но антените на мобилните оператори им пречели?!? Даже били подкрепили тезата си с научни изследвания! А научни изследвания за урана, алфа-частиците и палмовото сирене наистина има и са доказани многократно, както от науката, така и от практиката. Крайно време е съветският народ на тази територия да разбере и да си го набие в празните кратуни, че завишената в пъти заболеваемост от злокачествени туморни заболявания се дължи на аварията в АЕЦ-а в Чернобил, когато вместо да бъдат предупредени за опасността тях ги изкараха като говеда на първомайска манифестация и ги оставиха цяло лято да се хранят с облъчена храна. Е, резултатът е налице - Чернобил, замърсена с уран вода, лоша храна, но на съветското население антените му били криви, макар че едва ли някой от тях се е лишил от мобилен телефон, който приема вълните от същите тези антени и го връща обратно към антената, за да се осъществи мобилния разговор.
  • Pr
   PrezidentExit
   3 -7
   09:15, 12-09-2018
   Всичко до тук е вярно, НО липсвами още нещо което... Виж коментара
 • 5
  Го
  Гост1
  8 -9
  16:05, 11-09-2018
  Ей Алипи много те е страх да не ритнеш бакъра!YjXxR
 • 6
  Jh
  JHB
  14 -12
  17:24, 11-09-2018
  По - добре и аз нямаше да мога да го кажа! Браво, 100% Съветските хора умориха и нормалните с глупостите си и гласуването за червената партия вече почти 30 години.
 • 7
  Da
  DAR
  17 -1
  17:30, 11-09-2018
  Овчедушието и смирение на всеки от нас е причината да сме на този хал
 • 8
  Da
  DAR
  15 -4
  17:36, 11-09-2018
  поздрав за куража на тези хора!Така се прави в държавите с развита демокрация!
 • 9
  Но
  Нон сенс, моряко!
  16 -7
  19:39, 11-09-2018
  Какъв Чернобил, какви пет лева??? Сам изброяваш безбройните несъвместими с човешкото здраве и живот вредности:
  - радиоактивна вода, с която готвим, къпем се, поливаме градините със зеленчуци
  - запрашеност над всичики поносими за човешката дихателна система норми
  - храна -гмо, храна-нитрати, храна-трансмазнини, храна-хормони
  - електроматгнитини и радиационни облъчвания от мобилни телефони, рутери, домашни безжични телефони, АНТЕНИ НА МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ/с небългарски собственици/
  ....и си тръгнал да се чешеш с Чернобил????
 • 10
  Ма
  МАНГО
  2 -10
  21:07, 11-09-2018
  Да вдигнат пенсиите на всички, че като стигнат опр... Виж коментара
 • 11
  Ал
  алооооу
  14 -1
  21:39, 11-09-2018

  Ами да ги вдигнат пенсиите, ама пенсионерите стават все повече.Млади хора, които да работят има много малко.С какви пари да ги вдигнат пенсиите? Има една шепа работещи, които държавата се чуди още за какво да ги одере...В тая връзка да питам не ги ли е срам много хора че ходят до болницата, а не внасят пари за здравни осигуровки!

 • 12
  12
  123
  6 -2
  22:49, 11-09-2018
  Когато тези хора спрат да използват мобилни телефони, спрат си безжичния интернет, спрат да ядат храна с Е-та, тогава ще повярвам, че се притесняват за своето здраве!!!
 • 13
  00
  007
  11 -2
  23:52, 11-09-2018
  Тъпаци, като си лепнете телефоните до кратуните, по-малко ли ви облъчват?
  • 00
   008
   9 -2
   13:22, 12-09-2018
   Едно е да те облъчва един телефон , друго е 10 хиляди , умньо!
  • Jo
   John
   0 -2
   09:50, 13-09-2018
   Тъпьо, мобилните телефони почнаха от 7 вата, после станаха до 2 вата, сега новите модел са 1 ват, тези ватове си ги държиш минимум по 1 час на ден директно до мозъка, а нощем на нощното шкафче на половин метър, антените са не повече от 50 вата, на десет метра тази мощност пада 100 пъти, но ти не спиш на улицата, нали, а си зад 25см стени!


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини