От х:

Днес в x:

Може ли една къщичка за книги да предизвика горчивина?

Малко подробности за уроците, които ни дават някои “възрастни”

Ние, младежите от ГЕРБ - Кърджали, преди близо  година започнахме инициативата за споделяне на прочетени книги с нашите съграждани, като купихме и монтирахме в областния град ... къщички за обмен. Идеята ни бе всеки да може да дари по желание книги, които вече е прочел, и да има възможност да вземе други, предоставени от някой познат или непознат.

Да, идеята не е гениална или нова. Това се прави на много места в страната и по света. От години го правят в София. Чудесен пример е „бързооборотната“ библиотека в Борисовата градина, например. И ние си казахме – защо не и тук? Малко неща сплотяват една общност така, както емоциите, предизвикани от чудния свят на писаното слово. Успехът на акцията ни и радостта на нашите приятели и съседи от този прост и естествен жест ни накараха да се опитаме да ги разпространим и из други населени места в областта.

Събрахме средства и поръчахме изработката на подобни къщички за Момчилград. Както е по закон, занесохме ги в общината и зачакахме разрешение за монтирането им. И изведнъж научихме от медиите, че това било всъщност инициатива на местната власт в Момчилград, а идеята била пловдивска...

Пак повтаряме, не претендираме за оригиналност. И не, споделянето на книги между непознати не се е родило в Пловдив. И не, общината в Момчилград не се е сетила първа да го приложи на своя територия. Ние събрахме парите, за да го направим. Бяхме ентусиазирани да направим едно добро дело. Имаме готовност да захраним въпросните къщички с първите томове. Защото без литература по рафтовете си, те си остават безсмислени стърчащи сандъци.

Местната власт отговори на този ни наивен стремеж, като се постара да ни даде урок, че краденето на чужди идеи и чужд труд е правилният според тях начин да блеснеш в съвременния свят. Ние отказваме да се поучим от такъв тип уроци. Дали сме просто млади и глупави? Бъдещето ще покаже...

С огромно разочарование,

Младежка организация на ПП ГЕРБ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини