От х:

Днес в x:

8 °C

Имате втора имунна система, която може да съсипе любовния ви живот

Да се влюбя или да не се влюбя? Това е въпросът.

И може би си мислите, че отговорът зависи най-вече от "химията" или от общите интереси, екип психолози от Университета Макгил в Монреал предполага, че в крайна сметка отсъжда вашата поведенческа имунна система, пише Live Science.

За разлика от физиологичната ви имунна система - колекция от клетки, органи и лимфни възли, която защитава тялото ви от нахлуването на патогени и пречиства микроскопичните отпадъци, които се натрупват в тъканите ви - поведенческата ви имунна система разчита на подсъзнателни сетивни импулси, за да ви отклони от зараждащи се потенциални опасности.

Понятието за втора имунна система е само на около 10 години, но представата, че хората и другите животни забележимо променят поведението си, за да избегнат заразните болести, е доказана в стотици проучвания.

 

Тази система може да е причината да се чувствате нужда да смените мястото си в автобуса, когато човекът, който седи до вас, непрекъснато кашля и храчи или защото се чувствате отвратени от някои миризми.

Реакциите ви към стимули като тези могат да подготвят белите ви кръвни клетки за действие. И този имунен отговор може също да съсипе любовната ви среща, според проучване от февруари 2018 г. в списание Personality and Social Psychology Bulletin.

"Открихме, че когато поведенческата имунна система е активирана, тя като че ли слага спирачка на нашия стремеж да се сближим с нашите връстници в компания", разказва авторът на изследването Натсуми Сауада (Natsumi Sawada).

Имунитет към любовта?

В проучването на Сауада и нейните колеги участват няколкостотин души на възраст от 18 до 35 години, които са хомо- и хетеросексуални, лично или онлайн. Преди да отиде на среща всеки участник отговаря на въпросник, който измерва това, което изследователите наричат "усещането за уязвимост към заболявания" (perceived vulnerability to disease - PVD) - или най-общо казано, доколко човекът е загрижен да не се разболее. (Пример: "Избягвам да използвам обществени телефони поради риска, че може да хвана нещо от предишен потребител").

След това участниците сядат на 20-минутен разговор с привлекателен студент/студентка, на 3-минутна бърза среща (speed dates) или оценяват поредица от онлайн профили за запознанства, направени по поръчка. След всяко запознанство те оценяват привлекателността на потенциалния си партньор, доколко стават за връзка и доколко са привлекателни или отблъскващи изглеждат. В рамките на всяко изпитване, участниците, които са по-опасяващи се от микроби и инфекции (с по-висок PVD резултат), са оценени като по-малко привлекателни от тези с нисък PVD фактор. Младежите, страхуващи се от болести, също съобщават, че се чувстват по-малко романтичен интерес към партньорите си, отколкото по-малко чувствителните участници.

 

За да се уверят, че тази корелация е повече от съвпадение, изследователите проведоха последен експеримент с бързи срещи, в който половината от участниците за първи път гледат 2-минутен видеоклип, наречен "Top 10 отвратителни хигиенни факти", докато другата половина гледат контролен видеоклип за думи без английски еквивалент. По време на следващия експеримент в бързи среща, участниците, подготвени с бруталното видео, съобщават, че са изпитали  "значително по-малък романтичен интерес", отколкото контролната група, според проучването.

"Резултатите показват, че за начина, по който съзнателно или несъзнателно мислим и чувстваме към другите, има допълнителни фактори, които може да не осъзнаваме - като страхът от болести - които могат да повлияят на това, как се свързваме с другите", заяви Сауада.

Ако виждате нещо познато с вашия собствен любовен живот, смятайте, че самата целувка може да се е развила като имунологичен инструмент. Всеки път, когато разменяте слюнка, може също да разменяте феромони, хормони и милиони бактерии, които могат да съдържат важна генетична информация за партньора ви. Дали предпочитате да научите тази информация по този начин, зависи от вас - и имунната ви система, разбира се.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини