От х:

Днес в x:

Ученик от Математическата гимназия в Хасково -дебютант на Южна пролет

Изображение 1 от 2

    Ученикът от Природо-математическата гимназия в Хасково Стефан Евтимов е единственият хасковлия сред дебютантите на тазгодишното издание на конкурса „Южна пролет“. 19-годишният абитуриент се включва в литературната надпревара в раздела за поезия.

    Още един представител на Хасково, който обаче е роден в Пловдив, е сред дебютантите. Това е актьорът от местната театрална трупа Петър Влайков. Той се представя с все още парещата си пиеса, която е с работно заглавие „Де се преструваш е прекрасно“ в драматургичния отсек.

    В 46-тото издание на единствения по рода си в България литературен конкурс тази година няма подадени текстове в категориите за литературна критика и киносценарий. В останалите жанрове: поезия, драматургия, проза и детска литература ще бъдат представени 43 произведения на 44 автори. Съпрузите Анна и Енио Колосанте се представят в съавторство с детската книжка “Шепа случки за доброто“. Тя е двуезична и е с паралелни издания на български и италиански и на български и английски език.

    Най-младите дебютант на това издание са 15 годишни. Това са Татяна Иванова от Варна и Александър Габровски. И двамата дебютират с поетични книги.

    Тази година колоритът сред професионалните области, в които се реализират участниците е голям. Сред дебютантите има психолог, архитект, физико-химик, философи, юристи, музиканти и журналисти. Водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев дебютира в конкурса с книгата за деца“Свети Лука Доктора“. Като друг пример е прощъпулникът-роман „Ангелска страст: Блус в душата-рок в сърцето“ на инженера по телекомуникации, който е и музикант Светослав Димитров.

    За първи път председател на журито на конкурсната част е лауреат на „Южна пролет“. Съставът от изявени писатели и литературни критици ще води доц.д.н. Ивайло Христов. Той е носител на Бронзов Пегас от 2002 година за монографичния очерк „Йордан Стубел“.

    И през тази година в рамките на литературните дни “Южна пролет“ ще бъде връчена наградата на името на Александър Паскалев.

    Традиционният книжен базар на издателствата ще е в дървените къщички на площад „Общински“.

    Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ участва със съпътстващи прояви в „Южна пролет“. Първата -изложба, която ще бъде открита на 18-ти април в 11 часа, е посветена на 125-та годишнина от рождението на Елисавета Багряна.

    Тържественото откриване на 46-тите дни „Южна пролет“ ще е по традиция пред театъра. Дните започват с паленето на огъня на Южна пролет, което ще се случи в 18.00 часа. Веднага след това е лауретската вечер на Александър Чобанов, носител на Пегас за 2008 година. 

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ах
      аххх
      11 -2
      14:59, 17 апр 2018
      Венетка пак изкипрена отпред , голям "културен капацитет" се извъди , то затова хората умират от скука и смях на общинските т .нар . културни прояви
    • 2
      Ша
      ШАНДОР
      7 -1
      18:20, 17 апр 2018
      Ели Видева е номер едно Випуск 2005 не ви забрави
    • 3
      Чи
      читател
      1 0
      20:47, 18 апр 2018
      Венетка не можеше да се вреди на екрана от зам.кметици,които й бяха иззели функциите. Иначе е капацитет и половина,който и да е власт,тя е там и така до края на света.
    • 4
      Ин
      Ина
      1 0
      16:25, 19 апр 2018
      Издава ли се още Алманах след Южна пролет, да видим творбите на авторите?

    Случаен виц

    Последни новини