7 °C

Смартфоните издават локацията ни, дори да сме им забранили

Проблемът с локацията и телефоните стана по-коментиран, след като стана ясно, че американски военни са издавали местоположението на военни бази. Това се е случвало, защото са използвали приложения за спортуване, които отчитат крачките и разстоянието.

Повечето хора смятат, че ако изключат GPS функцията на телефона си ще си гарантират, че тяхното местоположение ще остане скрито. Но това далеч не е така, според научното издание Scientific American.

Оказва се, че телефоните издават къде ходим, дори да сме изключили GPS на устройството. Уязвимостта идва от широката гама сензори, с които разполагат днешните телефони - те включват жироскопи и акселерометри, които могат да разберат дали телефонът се държи изправен или настрани, както да измерва и други движения. 

Приложенията, които инсталираме и изискват достъп до нашата локация могат да използват тези функции, за да разкриват къде се намираме. Нещо повече, те могат да разбират какво пишем, само по натиска на дисплея, който оказваме, когато извършваме това действие. 

Изследването на подобни приложения например компас за телефона показва как това се случва. Приложението използва жироскопа на телефона, като измерва последователността на завъртането на устройството. Акселерометърът показва дали потребителят е бил в движение или не. 

Чрез измерването на последователността от тези функции, когато човек пътува, може да бъде изготвена карта на неговите движения.

Източник: novanews.bg

Хороскоп за 22.02.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини