21 °C

Шефът на „Екопрогрес“: Искахме 400 000 лв. за техника, но ни отрязаха

Гюнай Юсуф е временен директор на общинско предприятие „Екопрогрес“ в Хасково от началото на тази година. Преди това беше зам.-шеф, но след освобождаване на предшественика му Щерю Янев, след изтичане на 9-месечния му договор, Юсуф пое временно ръководната длъжност. За около 2 години той е третият началник в общинското предприятие, което отговаря за редица дейности в Хасково и селата в общината.

Наскоро стана ясно, че „Екопрогрес“ е затрупан със заявки за рязане и кастрене на дървета, а работниците не смогват с премахването им. Оказа се, че има случаи, при които е дадено разрешение, а подателите на сигнала чакаха близо 8 месеца за премахването му. Такъв беше случаят с липа на улица „Дедеагач“ в Хасково. На какво се дължи забавянето за рязането на дърветата, какви са проблемите в предприятието и какви идеи има ръководството, Гюнай Юсуф обясни в интервю за Haskovo.net

- Г-н Юсуф, на какво се дължи забавянето за рязане на дървета?

- Имаме много молби от граждани, постъпили до отдел „Екология“ в община Хасково за подрязване и кастрене на дървета. Предишните години – 2014, 2015 г. работата е била по-малко, тогава е нямало толкова одобрени заявления.

- Колко молби е имало в предходните години и колко имате през тази?

- Не мога да кажа с точност, трябва да видя справките, но може би са били наполовина.

- Колко заявки имате в момента?

- Сега имаме над 80 заявки. Броят обаче е променлив, тъй като идват нови, а същевременно служителите постоянно режат.

- С какъв екип разполагате за рязане на дървета?

- Екипът е от шест човека и една вишка. Всички са правоспособни, минали са специален курс.

- На какво се дължи тогава забавянето? Изглежда хората ви не могат да смогнат, така ли е?

- Да, заявките са много и всеки ден се работи. Физическата възможност на резачите обаче е ограничена. Дневно могат да обработят до 6-7 дървета, а може и едно, в зависимост от конкретните условия. Понякога задачата е много трудна.

- Колко време се чака? Ако днес аз подам сигнал за рязане на дърво, кога ще бъде премахнато?

- Срокът за обслужване е различен. Подава се сигнал в отдел „Екология“ на общината. Колегите идват и преценят дали има нужда от подкастряне или премахване. Ние работим по ред на протоколите, издадени от „Екологията“.

- За какво използвате материала от изсечените дървета?

- Складират се в базата на „Екопрогрес“ на бул. „Илинден“ и през зимата и се използва за отопляване на базите на групите по озеленяване и чистота в различните квартали. По-тънките клони пък отиват на сметището в Гарваново.

- Имате ли финансова възможност за назначаване на още една бригада дървосекачи и закупуване на още една вишка с цел по-бързо обслужване на заявките?

- В момента нямаме такава възможност. Както знаете скоро гласуваха бюджета за 2018 г. и чакаме 14-дневния срок за обжалване. Тогава ще направим разчет и ще искаме увеличаване на броя на резачите. Необходими са поне още четирима души и една вишка, за която ще са необходими поне 30 000-40 000 лева.

- В бюджета за 2018-а бяхте заявили около 400 000 лева повече от тези за миналата година, но отхвърлиха искането. За какво ви е необходима тази сума?

- Да, искахме парите за капиталови разходи – за закупуване на техника. Искахме да подменим някои от камионите за събиране на зелената маса и отпадъци, които са доста остарели, включително вишка, както и друга техника.

- След като бюджетът ви е орязан, как ще се справи предприятието?

- Ще се справяме, както и досега със старата техника. Бюджетът ни е около 4.5 млн. лева, които са достатъчни за покриване на всички разходи.

- Колко служители работят в „Екопрогрес“?

- Има 320 души, като около 300 работят на терен.

- Вие отговаряте за много дейности, включително и за уличното осветление, за което има доста сигнали. Успявате ли да се справяте?

- Да, ние реално отговаряме за всичко, свързано с общината – улично осветление, светофарите, зелените площи, парковете, асфалтиране и кръпки, бордюри, поддържаме стадионите, зоокъта, ледената пързалка, както и уличното осветление в селата на общината. С поддръжката на осветлението се занимават три екипа от работници, които използват две вишки.

- Те успяват ли да обслужат всички сигнали?

Да. Даже вчера работиха профилактично, което налага включване на осветлението през деня и това не бива да смущава гражданите. Няма как да разберем кои лампи са за подмяна, ако захранването не е пуснато. Желателно е при повреди гражданите да подават сигнали на денонощния ни телефон за аварии – 038/622020.

- Започнахте подмяна на осветлението с лед лампи. Колко ще струва цялостната подмяна?

Има подменени около 150 осветителни тела, които са били изцяло компрометирани и не подлежат на ремонт. Такива има в района на Зеленчуковия пазар, по бул. „Раковски“, по ул. „Стара планина“, около театъра, на площада. Имаме на склад още около 200 лампи, а в града и по селата има около 20 000 тела. В зависимост от офертите на фирмите една лед лампа излиза между 200 и 500 лева, тъй като се подменя не само крушката, а цялото тяло. Проста сметка показва, че за подмяна на цялата улична мрежа ще са необходими около 4-5 млн. лева.

- Има ли вариант за кандидатстване по проект за подмяна на осветлението?

- Трябва общината да кандидатства. Наскоро правиха такива опити, но не знам докъде стигнаха.

- Вие изкърпвате дупките по улиците в града. От няколко дни започнахте запълването им с асфалтова смес. Ямите обаче бяха изрязани близо седмица по-рано и останаха така, което дразнеше шофьорите. Защо се получи това забавянето?

- Запознахме да режем в четвъртък следобед миналата седмица и подготвихме булевардите и по-големите дупки за асфалтиране, което трябваше да започне в понеделник. От общината звънели в Асфалтова база, откъдето уверили, че ще има доставка на топла смес. Тя обаче беше доставена едва в сряда и тогава започнахме запълването на дупките.

- Кучешкият приют трябваше да е готов още пролетта на миналата година. Какво се случва с доизграждането на съоръжението, кога ще бъде готов? Има много сигнали за бездомни кучета.

- Работи се, но трябва да питате в общината. Ние сме изпълнители. Доколкото знам, подготвят документацията, тъй като има много изисквания, но не знам докъде стигнаха.

- В рамките на около 2 г. вие сте третият шеф на предприятието, макар и временен. На какво се дължат тези промени?

- Не мога да кажа, това е решение на общинското ръководство.

- Директорът на „Екопрогрес“ ще се избира с конкурс, така реши ОбС. Обявен ли е такъв?

- Засега не.

- Вие ще се кандидатирате ли за поста?

- Ще си помисля. Ще преценя, когато дойде времето.


13 Коментара

Хороскоп за 16.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини