23 °C

Ла Ниня се активира, „снежен Арамагедон" тази зима?

Условия за климатичния феномен „Ла Ниня” започнаха да се формират в тропическите води на Тихия океан, съобщи снощи Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ. През миналата зима явлението доведе до вълна от арктически студ в Източна Европа и България през януари.

Сега се очаква „Ла ниня” да е много по-силна. По принцип климатичният феномен би трябвало да се образува през няколко години, но с глобалното затопляне цикличността на явлението се ускори.

На голяма площ от Тихия океан около екватора и тропиците температурата на водата вече е по-ниска от средната за сезона както на повърхността, така и в дълбочина.

Явлението е естественият балансьор на феномена „Ел Ниньо”, който се отличава с повишаване на температурата на водата в най-големия океан в света.

Ефектите върху глобалния климат, предизвикани от „Ла Ниня” през тази година, ще бъдат засилени от друг климатичен феномен – „Тихоокеанското десетилетно колебание”, за което се очаква да предизвика значително охлаждане на водата на повърхността в северната част на Тихия океан.

Тази комбинация накара климатолозите в САЩ да прогнозират „снежен Армагедон” през идващата зима.

Европа пък трябва да се готви за резки застудявания с непредсказуеми интервали. След най-топлия октомври от три години насам, ноември вероятно ще бъде с температури около средните за този месец.

Но през декември и януари е много възможно югоизточната част от континента, включително и България, да бъде сполетяна от арктически студове и смъртоносни виелици.

Досега ефектът на „Ла Ниня” в Европа се характеризира с по-меки зими на север и много по-студени на юг, както и нетипично обилни снеговалежи в Средиземноморския регион.

Източник: vesti.bg

Хороскоп за 22.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини