От х:

Днес в x:

Помпена станция на военните и половин милион спасяват Конуш от безводието

Помпена станция, останала от времето на бившето военно поделение може да спаси Конуш от безводието.

Още от лятото в селото страдат от липсата на вода, а причина за това е изключително ниското ниво в каптажа. От селото имаха съмнения, че е възможно да има и скрита авария по трасето, която да е друга сериозна причина за ниския воден дебит. Обследването обаче не е показало наличието на такава, обясни кметът Младен Марчев.

Още преди четири месеца шефът на ВиК Хасково Тодор Марков обясни за Haskovo.net, че като временно решение в средата на селото има сложен кран на водопровода, през който водомайстор циклично подава вода към горната и долната махала, за да не остават хората на сухо задълго. Марков дори предрече воден режим за конушенци.

Той обаче трябваше да бъде преценен от селския кмет.

Понеже безводието продължава да мъчи местните месеци наред, хората продължават да се жалват и отново потърсиха съдействие в редакцията ни.

Воден режим няма как да бъде наложен, категоричен е конушенският кмет, тъй като последното замерване в карстовия извор във вододайната зона край селото е показало, че дебита на вода е под 30 л. в минута. „При това ниско количество няма как да въведем воден режим. Няма как 30 л. в минута да бъдат поделени между 300 къщи“, коментира кметът Марков.

Като причина за задълбочаващия се проблем с безводието в Конуш той сочи и нехайството на местните хора, които заради евтината вода - 60 стотинки за кубик, цяло лято поливали градините си.

Като трайно решение на проблема кметът вижда във възстановяването на помпената станция, някога част от бившето военно поделение край селото. От нея е останала масивната сграда, доста разнебитена, има обаче хлораторно помещение и най-важното - изкопан кладенец. Взетите наскоро проби от него показват, че водата е годна за пиене. Освен това дебитът е около 2-3 л. в секунда, който напълно би решил проблема с безводието в Конуш.

За да се случи това обаче ще мине време по административните процедури за актуване на сградата като общинска, а ще са необходими и средства за съоръженията в помпената станция. Младен Марчев вече е подал докладни до общинския кмет Добри Беливанов. Придобиване на сградата трябва да се одобри и от Общинския съвет. За необходимите средства за станцията, които ще са поне половин милион лева по първоначални данни, трябва да се заделят в бюджета на община Хасково за следващата година.

А докато стъпките бъдат предприети и ситуацията се изясни, кметът на Конуш казва, че заради безводието почти не го лови сън. Най-големите притеснения на Младен Марчев са свързани с това, че ако ситуацията продължи още дълго, може да се стигне до затваряне на училището от здравните власти, понеже там вода има за по няколко часа на ден. „А няма ли училище в едно  село, малко по малко то загива“, притеснява се кметът.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Цяло лято има режим, кметът Марчев сега ли откри от къде може да вземе вода? Всичко, както винаги, е в сферата на пожеланията. Има възможност, има докладна, мисли се, не можел да спи, но вода няма или има за 1 час. Сега никой не полива. Всичко се командва с този кран. Работата продължава да е съмнителна и през зимата всичко ще замръзне.
  • 2
    Съ
    СЪСЕЛЯНИН
    7 -4
    11:10, 9 ное 2017
    Скъпи съселяни ,този кмет си точно на мястото си и работи за селото ни ,но има хора ,които умишлено спъват работата му,затова всички трябва да го подкрепим -под всякаква форма.
  • 3
    Ду
    дуньо простия
    5 -1
    12:54, 9 ное 2017
    като не знае как да се справи с проблема да попита Мария,бившата кметица. как при нея всичко имаше и всички бяха доволни. аз тази година платих 130 лв. вода без да съм използвал. обяснението на инкасатора беше че това било от въздуха по тръбите. алан коуло ВиК въздух ли продават или вода. с такива управници такава ни и държавата. жалка ни майка България
  • 4
    Ве
    Веселяк
    1 -1
    15:12, 9 ное 2017
    На кмета акъла му го спъва, лятото полива ли, полицейски галош, лятото хората поливат с промишлена вода, вода в горната махала се пуска само когато пишат за кмета, иначе няма вода!
Последни новини