От х:

Днес в x:

11 °C

Десетки хиляди протестираха в Париж срещу трудовата реформа на Макрон (видео)

Според профсъюзите броят на протестиращите е бил 400 хиляди в страната, 223 хил. по данни на френското министерство на вътрешните работи. Десетки хиляди са се включили в шествието в Париж, според просъюзите - 60 хил, по данни на полицията - 24 хил. Хиляди са протестирали в Марсилия, Лион, Нант, Тулуза.

Протестите са срещу трудовата реформа, която се очаква в края на септември. 

Радикални елементи са използвали насилие по време на мащабното шествие във френската столица. Полицията е отговорила със сълзотворен газ. Силите на реда са използвали водно оръдие. Съобщава за подобни сблъсъци в Нант и Лион. Френските медии обаче определят тези инциденти като незначителни, атносферата на шествието - като празнична.

По данни на парижкото вътрешно министерство безредиците са били предизвикани от "около 300 души, криещи лицата си с маски". Има задържани, един протестиращ е приет в болница.

По време на посещението си в Атина в петък Макрон заяви, че няма да отстъпи "нито пред мързеливците, нито пред циниците, нито пред крайните" противници на трудовата му реформа. След тези негови думи най-често вижданите дума по плакатите на протестиращите вчера бяха "мързеливец" и "Макрон".

Протестиращи скандират: "Мързеливи лентяи, обединете се".

В деня на протеста Макрон бе посещение в опустошените от урагана Ирма френски отвъдморски територии. Той изнесе реч още със слизането от самолета в град Поант-а-Питр в Гваделупа. Френският президент демонстрира самоувереност и заяви, че е съгласен да се извърши парламентарно разследване на реакцията на властите при бедствието, каквото искат трите най-големи опозиционни партии във Франция, пише "Монд". 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини