От х:

Днес в x:

Подпорна стена рухна в двора на училище„Паисий“, спортната площадка пропада

    Училищният двор, подпорната стена и спортната площадка до салона на едно от най-големите училища в Хасково - „Св. Паисий Хилендарски“, са на път да се сринат съвсем. С молба за съдействие в Haskovo.net сигнализираха разтревожени майки от квартала. Жените описват окаяното състояние на спортната площадка, която е любимо място за малчуганите от близките махали да карат колело или да играят на гоненица и топка, понеже пространството е заградено и безопасно. Заради бетонните късове, които се отцепват от стълбите на площадката обаче възрастните са забранили категорично на малките да стъпват в училищния двор.

    Най-проблемните места са оградени с жълта сигнална лента, за да се ограничи пространството.

    От години проблемът с разрухата непрекъснато притиска директорката Нина Стайкова и екипа й, които търсят начин да се справят, но са с вързани ръце заради огромната сума, необходима за ремонта и която училището няма как да извади от бюджета си.

    Вътре в училището е чисто, подредено, приятно и уютно, но отвън - гледката е като след тежко заметресение. Фасадата на училището е в пукнатини. Части от северната подпорна стена на места са паднали в двора на школото. За да не пострада някой е оградена с телено препятствие, краищата на което са заключени с катинар. Проблемите идват оттам, че и улицата над училището, както и самото школо, са строени върху насип, с времето заради слягането проблемите се трупат. „Това е така от години. От три години пиша докладни до общината. Писала съм и до МОН“, разказва Нина Стайкова. В края на 2016-та със съдействието на настоящия министър на образованието, тогавашен главен секретар на МОН Красимир Вълчев, в крайна сметка училището получава 60 000 лева помощ. „Благодарна съм за съдействието, въпреки че парите не са достатъчни да решим цялостно проблема“, казва директорката. С получената сума школото ще дофинансира укрепването на подпорната стена, за което ще помогне и общината. Вече има избран изпълнител с обществена поръчка и работата ще започне скоро.

    Остава обаче проблемът с двора и спортната площадка, които са с обща площ 14271 кв.м. Според разчетите за ремонта на това голямо пространство са необходими около 400 000 лева, посочва директорката. Толкова много пари няма как да се отделят от бюджета на школото, който е около 1,2 млн.лв. годишно. Издръжката за материалната база е по 25 лева на дете годишно, което прави около 17 000 лева. В училището учат 670 деца, от които повече от 30 са със специални потребности. За трудно подвижните деца има изградени четири рампи за лесен достъп до сградата на школото, освен това с такива са оборудвани и тоалетните по етажите. Училището поддържа в кадровия си състав и специалисти-логопеди, психолози. Целият този ресурс е подсигурен от собствените средства, няма как да отделим пари и за ремонт, допълни Нина Стайкова.

    „Няма как да реагираме в момента. Сумата е доста сериозна. Укрепването на стената е действително наложително, но за спортната площадка и двора няма как да помогнем. И аз съм играл като дете в двора на училище „Паисий“ и много добре си спомням колко просторен и хубав е той. Съжалявам за настоящата ситуация, но общината няма как да реагира. Капиталовите ни разходи са общо 3 млн. годишно. Обектите, които се нуждаят от подобни ремонти са много и затова ги отсяваме приоритетно. В момента няма и подходяща програма, по която бихме могли да кандидатстваме за толкова мащабна сума, която е необходима за ремонта на проблемните участъци в училище „Паисий“, коментира проблема заместник-кметът Евгени Консулов. Все пак обаче той посочи, че това не означава, че темата отпада от дневния ред на администрацията и ще се мисли какво може да се направи, за да бъде помогнато.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Слаба Община... Къде ли ни отиват данъците.. Сигурно в труженичките от гетото! Язък за децата..
    • 2
      На
      Наско
      13 -4
      18:58, 10 авг 2017
      Ами приходите от паяка и синята зона отиват към "Тролейбусен транспорт" - от гледна точка на логиката напълно безсмислен транспорт - стига с тия обяснения, че бил екологичен!!! Иначе си е пълна дупка за потъване и крадене на средства!
    • 3
      Бай тошо е бил прав:
      " - това което ние построихме вие не можете и да го боядисате"
    • 4
      Би
      бивша ученичка
      16 0
      22:17, 10 авг 2017
      Да, навремето пристройката беше нова, двора с плочки, игрището добре поддържано. Правеха се състезания между училищата, имаше място и за публика. Любимо място за учене и игра ! Сега е изоставено, неугледно, отблъскващо ! Забранено да се играе в двора на училището ????????
    • 5
      Де
      Делчева
      12 -2
      08:07, 11 авг 2017
      Общинския съвет да си гласуват заплати между 500 и 700 лв. могат. Но да отделят средства за ремонта на едно от най- големите училища в Хасково не могат, та там учат и техните деца. До кога ще задгърбват образованието за сметка на друго перо като малцинствата за тях всичко може в тази държава.
    • 6
      Ро
      розител
      10 -3
      08:47, 11 авг 2017
      тези 25 лева от държавата добре, но защо Стайкова не даде отчет къде отиват останалите 20 лева, които събират от всеки родител " зорноволно" в началото на всяка учебна година пре последните 15 години. При една елементарна сметка това са около 14 000 лева годишно или най - малко 210 000 лева откакто Стайкова събира тази незаконна такса!!!
      • Др
        Друг родител
        2 -1
        12:29, 11 авг 2017
        Вътре в училището е чисто, подредено, приятно и уютно
      • Ро
        родител
        1 -2
        13:18, 11 авг 2017
        Аз, първо предлагам да се ограмотите после да търсите сметка на парите, защото там сте най-силни а едно изречение не можете да напишете като хората.
    • 7
      Гр
      ГРАЖДАНКА
      11 -3
      08:56, 11 авг 2017
      За да е в такова състояние двора на едно училище, явно ръководството не си е на мястото, колкото и да няма пари другите директори как се справят?
    • 8
      Ро
      Родител
      7 -1
      09:51, 11 авг 2017
      Действително от години е проблемът и от години г-жа Стайкова не е предприела нищо.
      Няма пари - ОК , но вместо децата на всяко междучасие да пушат и да се пощипват около училището , да ги беше накарала поне тревата да изчистят - хем възпитателно , хем хигиенично.
      По едно дръвче на дете да беше дала в ръцете им да засядят , пак щеше да има ефект - треволяците в двора са учасни.Една майка на второкласничка доста пъти го е споменавала - ама кой да чуе.Да не им се счупят ръчичките на децата :(((( Да помисли и г-жа Стайкова и за двете кучета , които обикалят непрекъснато в двора и притеснява децата - безотговорно и опасно за децата е
      • Др
        Друг родител
        4 -1
        12:31, 11 авг 2017
        Няма да е лошо сами да дадем пример на децата и като родители да се заемем с тревата. Какво ще кажете?
      • Ро
        Родител
        1 0
        15:28, 11 авг 2017
        Ще кажа , че моето дете всяка година сее по мин. едно дръвче - вече 9 год..Помага при поддържката на градината и поддържката на кучето ни.Включително знае къде се изхвърлят боклуците и събира на вероятно Вашите деца изхвърлените на улицата , около боклукчийските кофи, опаковки от вафли.
        Това е , когато някой го организира,учи и възпитава/което се очаква да се случва съвместно с учителите/ .Още нещо трябва ли да Ви обясня за възпитанието , Друг родител?
      • Ро
        Родител
        2 0
        15:58, 11 авг 2017
        Темата е за занемареното училище и незаинтересоваността на ръководството в лицето на г-жа Стайкова.
        Втори родител - Ако искате да чистите тревата в училище - организирайте го
        Първи родител - супер похвално е възпитанието Ви , ама не е по темата
    Последни новини